Capgrossos centenaris de Catalunya, cap a Capellades!


Capellades (l'Anoia) s'ha distingit, des de fa anys, per ser una de les viles del país que més iniciatives ha impulsat per dignificar el paper dels capgrossos en el conjunt de la imatgeria festiva popular catalana. L'any 2000 va organitzar la primera Trobada Nacional de Capgrossos i aquest cap de setmana acull la Trobada de Capsgrossos Centenaris, durant la qual es presentarà el documentat llibre Centenaris, nans i capgrossos de l'any de la picor.

Els capgrossos centenaris de Capellades -de 1899- reben, dissabte, la visita d'en Berruga de Figueres, la família del Cap de Llúpia de Vic, els Nans de Montblanc, els Capgrossos de Manresa i els de Torelló. D'altres figures centenàries d'arreu de Catalunya, com el Lligamosques d'Olot o els capgrossos de Berga i Solsona, no es poden desplaçar a l'Anoia a causa dels estrictes protocols que els regeixen, que els impedeixen sortir de la seva ciutat.

La colla Capsgrossos de Capellades emmarca la trobada en el projecte de recerca local i nacional iniciat fa uns anys, que culmina aquest cap de setmana amb la presentació de dues produccions de gran interès per a tot el món de la cultura popular i tradicional catalana. Dissabte, a les 5 de la tarda, es presenta el llibre Centenaris, nans i capgrossos de l'any de la picor i, a 1/4 de 7 de la tarda, l'exposició Nans i capgrossos de l'any de la picor.

Ambdues produccions han fet una recopilació de tota la informació existent sobre els capgrossos centenaris que existeixen al Principat, i que, segons l'entitat, "no són tants com ens podríem pensar", tan sols una dotzena i mitja. Els encarregats de la recerca han sigut diversos experts de cada una de les zones on es troben capgrossos de més de 100 anys, fet que s'ha traduït en una obra coral farcida de multitud de dades.

L'exposició romandrà a Capellades fins el 16 de setembre. Quan s'acabi, Capgrossos de Capellades en cedirà els drets a l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, per tal que se'n pugui fer una millor difusió.

Després d'una cercavila pel centre de la vila, la trobada finalitza amb un espectacle als Jardins de la Bassa. Si el 2000 Capgrossos de Capellades va sorprendre tothom amb l'espectacle El somni d'un capgròs, ara en prepara un altre, d'àudiovisual, titulat CENTENARIS, cent anys de CAP...ellades!, que repassa en forma de deu dècades la història dels capgrossos capelladins, amb fotografies d'arxiu i vídeos actuals en què s'hi poden veure les figures en situacions fora de l'habitual.

Font: http://www.lamalla.net/canal/lamalla/noticies/article?id=176356

Imatge: els capsgrossos capelladins, que daten del 1899, fabricats amb cartró al País Valencià

Comentaris

Anònim ha dit…
No cal anar a Capellades per veure Capgrossos! Doneu un tomet per la Vila de Felipe V i en veureu uns quants!