XI Mostra de Balls de Diables Centenaris amb parlaments de Catalunya


El passat dia 14 de Juliol va tenir lloc la XI Mostra de Ball de Diables Centenaris amb parlaments de Catalunya a Torredembarra. Va ser una bona ocasió per veure i disfrutar dels balls parlats amb més "solera" dels Països Catalans. Després dels diferents Ball Parlats, hi va haver un correfoc pel centre de la vila. A la imatge el Ball de Diables de l'Arboç.

Imatge: Correfoc del Ball de Diables de l'Arboç (Autor: Xavi Miret)

Comentaris

Carles Sala ha dit…
La veritat, el Ball Parlat dels Carranquers no desmereix gens dels altres balls centenaris.
Carles Sala ha dit…
Torredembarra
14 de juliol de 2007
Els diables centenaris tenen moltes coses a dir
Bernat Ferrer (festes.org)
_______________________________

De colles de diables, a Catalunya, n'hi ha un bon grapat. Ara bé, de colles de diables centenàries, que mantinguin la tradició d'escenificar la lluita del Bé i el Mal, tan sols n'hi ha nou. Aquestes nou colles, precisament, s'apleguen dissabte a Torredembarra (Tarragonès) en la onzena Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments.

En motiu de la Festa Major de la vila, en honor a Santa Rosalia (15 de juliol, diumenge) el Ball de Diables de Torredembarra ha convidat les seves colles germanes d'arreu de Catalunya per mostrar la riquesa d'aquest tipus de d'entremès de foc.

A Torredembarra s'hi apleguen el Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, el Ball de Diables de Sitges (Colla Vella), el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, el Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, el Ball de Diables de l'Arboç, el Ball de Diables d'El Vendrell, el Ball de Diables de Tarragona, el Ball de Sant Miquel i els Diables de la Riera de Gaià, a més a més dels amfitrions. Tots ells tenen en comú que escenifiquen un acte sacramental, també anomenat "entremès", que posa en escena, mitjançant parlaments que fan els propis diables, l'enfrontament entre les forces del Bé i les del Mal i en el què, finalment, els diables són derrotats per un àngel.

(...)

Aquesta és la segona ocasió en què Torredembarra acull una trobada d'aquestes característiques, deu anys després d'haver-ho fet amb molt d'èxit. L'any vinent, està previst que Tarragona agafarà el relleu.