La Colla Infantil continua en perill?


El Parlament europeu va aprovar, el novembre de l'any passat, una nova normativa per regular el mercat d'articles pirotècnics, amb l'objectiu d'augmentar la seguretat dels consumidors i contribuir a reduir el número d'accidents i la seva gravetat. De retruc, però, els criteris que estableix la normativa comportaven també la desaparició de les gairebé 100 colles de diables infantils que hi ha a Catalunya.

La nova normativa estableix que qui encengui petards de classe 1, la més inofensiva, com a mínim ha de tenir 12 anys, mentre que l'edat mínima per llançar petards de la classe 2 -de baixa perillositat i baix nivell de soroll- és de 16 anys. Fins la majoria d'edat no es poden llençar articles pirotècnics de la classe 3, aquells petards de perillositat mitjana que han de ser utilitzats a l'aire lliure.

Si la normativa s'aplica fil per randa, suposarà la desaparició de la gran majoria de les colles infantils, formades, en bona part, per nens i nenes de menys de 12 anys i que, per tant, legalment no poden llençar ni una ceba.

La nova llei europea permet que cada Estat reguli certes excepcions a la norma, punt on les colles de diables catalanes estaven disposades a incidir. De moment, però, no ha trascendit res de les negociacions que suposem que estan duent a terme la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i la delegació de l'Estat a Catalunya...

Tocarà patir.

Fotografia: Trobada L'Hospitalet Colles Infantils 2005 -autor: Xavi Martí-

Comentaris

Jordi Lloberes ha dit…
Aixó, en part, es gràcies als polítics que tenim en aquest país, que nomès beneficien el seu interés en comptes del popular! no hi ha hagut cap polític (generalitat)que s'hagi manifestat en contra del decret i hagi donat alguna mostra de suport a la Federacció!
Anònim ha dit…
"Según datos de la Comisión, cada año se producen 45.000 accidentes relacionados con fuegos artificiales en la Unión Europea, especialmente entre los jóvenes por manipulación incorrecta."

45.000 x 4 - 180.000 accidents per amnipulació incorrecta.

El problema és que ningú dels que pren decisions sap realment sobre que decideix i moltes vegades no tenen ni idea de que fan les colles infantils, i si la tenen es una idea de perillositat deformada , i sense base real.

Hem de buscar la unitat entre nosaltres, i demostrar que el que fem no té un grau elevat de perillositat!
La Colla infantil ja té 4 anys, en 4 anys mai hi ha hagut cap incident. Gràcies a que som conscients del risc, i per sobre de tot fem prevaldre la seguretat dels diables.