I a vegades ens en sortim...


Arran de l'aprovació per part del Consell de Ministres de l'estat espanyol del nou 'Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria', Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Tradicional i Popular Catalana, ha publicat en el seu bloc, Tomba que gira, un article titulat 'I a vegades ens en sortim...'. Diu així:

Finalment, ahir va passar pel Consell de Ministres espanyol el “Real Decreto por el que se aprueba el Reglamento de artículos de pirotecnia y cartuchería”, després d’estar-hi dos divendres encallat. La veritat és que tot el procés s’ha fet llarg, molt llarg. I l’aturada d’aquestes dues darreres setmanes, quan semblava que tot estava dat i beneït, encara ha acabat de fer més difícil el tràngol. Sigui com sigui, ara mateix tenim el “Reglamento…” que incorpora la transposició de la Directiva europea sobre pirotècnia. I amb el nou “Reglamento…” a les mans, desapareix aquell temor inicial que posava en risc bona part del patrimoni festiu dels Països Catalans. O si més no, d’aquells Països Catalans avui sota administració espanyola: no hauríem de perdre de vista que les colles de foc de Catalunya Nord ara mateix, i des del 4 de gener, han quedat a la intempèrie legal des del moment que el govern de França va decidir assumir la Directiva europea sense cap mena d’adaptació a la realitat catalana.

Sigui com sigui, i abans no ens tornem a reunir dimarts vinent el grup de treball per fer-ne una valoració definitiva, sí que podem apuntar que:

Hem aconseguit fer entendre la nostra realitat festiva al Ministerio de Indústria. I això que partíem d’una situació francament adversa, quan el conjunt de les festes catalanes érem una qüestió residual en un reglament adreçat a la venda, distribució i emmagatzematge pirotècnic. El més difícil d’aquests dos darrers anys em penso que ha estat això: fer entendre que la nostra tradició no es fonamenta en la inconsciència i el risc sinó en una pràctica pautada i oberta a tothom. Per això, ara que tenim els primers resultats, em penso que cal agrair la paciència de tots els participants al grup de treball així com les complicitats que ens han acompanyat discretament tot aquest temps. Encara més, les d’aquesta última setmana, quan per motiu de la redefinició sobre els menors d’edat, el “Reglamento…” s’encallava a Madrid. Jo puc parlar des de l’HC Tresserras a l’assessoria jurídica, els nostres col·laboradors de dins i fora del CPCPTC, el secretari general de Presidència, el grup d’ERC al Congrés o els tècnics del Ministerio de Industria a qui ja dec –literalment- “una cervecita”, I n’hi deu haver molts d’altres. Passeu-me el darrer apunt en aquest bloc, doncs: tinc la impressió que aquesta última setmana tothom ha fet un esforç per enllestir-ho.

I és que hem aconseguit que es recullin la majoria d’esmenes que vàrem presentar des del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació fruit del consens amb les entitats municipalistes (ACM i FMC) i l’associacionisme del foc (Federació de diables i dimonis, Agrupació del bestiari de festiu Catalunya, Coordinadora de balls de diables centenaris amb parlament). La “Instrucció Tècnica Complementària” núm. 18 en dóna fe. I tanmateix, no podem parlar d’una una satisfacció completa: un segon bloc d’esmenes presentades en paral·lel des del Departament d’Interior, l’agost de l’any passat, no semblen haver tingut tanta fortuna, i caldrà analitzar detalladament –i recórrer!- totes aquelles invasions competencials que s’hi recullen.

Ara tenim dos reptes importantíssims: d’una banda, acordar el concepte de festa popular amb pirotècnia que actuï com a paraigua del conjunt de manifestacions festives del país i, de l’altra, preparar la formació dels responsables de les colles. El nou “Reglamento…” distingeix dos tipus de ciutadans: els Consumidors Reconeguts com a experts i els Responsables d’aquests consumidors reconeguts com a experts. Ens convé preparar aquests Responsables o caps de colla i certificar-ne –ai!- el seu reconeixement amb el Delegat del govern. Perquè és clar, resulta que en matèria d’explosius no tenim les competències transferides… En qualsevol cas, tenim 18 mesos per fer-ho. I amb l’associacionisme del foc ja n’hem començat a parlar.

Acabo: la feina no s’ha pas enllestit, però malgrat tots els retards, era important de guanyar aquesta batalla. I ens n’hem sortit. Paga la pena de celebrar-ho, reprendre forces i… continuar batallant. Moltes gràcies a tots els que ho heu fet possible!

Extret de http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/cpcptc/?p=270

Imatge extreta de http://forostransformers.mforos.com/195927/9494877-masterpiece-grimlock-version-hasbro/

Comentaris

el màgic Andreu ha dit…
és que sóc bo...
il pajarito ha dit…
jo sóc el millor i gràcies a mi....
sorprès ha dit…
barrejar en un mateix article tot el intringulis polític amb el treball totalment apolític que s'ha fet des de les federacions i associacions del món del foc ho trobo de molt mal gust, i més fer aquestes afirmacions en el bloc del CPCTPC, organisme que suposadament és de tots els catalans i no de cap partit en concret
Anònim ha dit…
Es dels millors comentaris que he llegit en temps!
astarot junior ha dit…
Molt bona la foto,que ilustra la noticia.
Ai!el senyor de la "pajarita"!