Aprovat el Reglament d'Articles Pirotècnics i Cartutxeria


El Consell de Ministres ha aprovat aquest matí, mitjançant un Reial Decret, el Reglament d'Articles Pirotècnics i Cartutxeria que estipula els requisits de seguretat i de protecció del medi ambient que han de complir els esmentats articles per a la seva lliure circulació al mercat interior. A més, regula la fabricació, l'emmagatzemament, el transport i l'ús dels artificis pirotècnics d'acord amb les noves realitats tècniques del sector.

En l'elaboració de la nova normativa, la finalitat principal del qual és preservar la seguretat de les persones que manipulen els articles pirotècnics i la d'aquelles que acudeixen a les convocatòries públiques en les quals són utilitzats, s'ha tingut una especial cura que les noves exigències legals no entorpeixin ni obstaculitzin determinades celebracions tradicionals populars i festivitats religioses i culturals arrelades a Espanya.

La nova normativa garanteix que la seguretat dels participants no impedeixi les manifestacions associades a la pirotècnia vinculades a la cultura del foc. Per plasmar reglamentàriament aquest objectiu ha estat primordial la col·laboració, la coordinació i l'intercanvi d'informació amb la resta d'Administracions Públiques, amb els diferents agents d'aquest sector i amb les associacions de consumidors. S'han mantingut nombroses trobades i reunions per recollir totes les aportacions de les parts interessades i donar-los resposta en el contingut del Reial Decret.

Transposició d'una Directiva Europea

Després de la publicació al "Diari Oficial de la Unió Europa" el 14 de juny de 2007 d'una Directiva comunitària sobre la posada|posta al mercat d'articles pirotècnics, es van iniciar a Espanya els tràmits necessaris per a la seva transposició a l'ordenació jurídica espanyola.

En vista de les transformacions administratives, econòmiques i tècniques i de certes llacunes i obsolescències al Reglament d'Explosius vigent des de 1998 respecte al sector de la pirotècnia i al de la cartuchería, es va decidir separar a dos reglaments diferents les diferents matèries de base -explosius d'ús civil, d'una banda, i articles pirotècnics i cartuchería, per un altre- ja que els requeriments tècnics i de seguretat dels diferents tipus de matèries reglamentades no tenen el mateix grau de complexitat i d'exigència.

El resultat ha estat, d'una banda, un Reglament d'Explosius d'ús civil idèntic a l'actual i, per un altre, un Reglament de Pirotècnia i Cartutxeria adaptat a la Directiva i a les noves realitats tècniques, de fabricació i comercials del sector, que és el que avui ha aprovat el Consell de Ministres.

En conseqüència, l'aprovació del present Reglament implica la regulació del règim jurídic dels articles pirotècnics i de la cartuchería en una norma ad hoc, independent i diferent del Reglament d'Explosius, i dóna compliment així a una reivindicació defensada pel sector pirotècnic des de fa diversos anys.

Seguretat industrial i laboral

El Reglament introdueix millores en aspectes relatius a la seguretat industrial i laboral. Els tallers de de fabricació hauran de comptar amb un dipòsit de productes acabats distanciat de la resta d'instal·lacions on poder emmagatzemar la producció final de forma segura. Les empreses que realitzen espectacles amb articles pirotècnics han de ser titulars de taller de preparació i muntatge, i comptar, almenys, amb un expert entre els seus treballadors.

Així mateix, s'exigeix que totes les activitats del Reglament estiguin cobertes per la pertinent assegurança de responsabilitat civil.

Edats mínimes dels consumidors

La Directiva que es trasllada estableix unes edats mínimes dels consumidors, que van dels 12 als 18 anys, que els artificis pirotècnics els puguin ser venuts i posats a disposició.

No obstant això, a la vista de que la venda i posada a disposició d'aquests artificis està íntimament lligada als costums i tradicions culturals dels països, s'estableix que les Comunitats Autònomes, en ús de les seves competències sobre cultura i espectacles públics, podran disminuir les edats mínimes per a l'ús dels artificis de pirotècnia en determinats casos i en llocs i horaris concrets, i per a aquells artificis autoritzats, que es vagin a utilitzar durant el desenvolupament de seus arrelades costums.

Clica aquí per accedir al document.

Informació extreta de http://www.la-moncloa.es/ConsejodeMinistros/Referencias/_2010/refc20100507.htm#Cartuchos

Imatge extreta de http://mas.levante-emv.com/canales/pueblos-en-fiestas/images/stories/alfafar-pirotecnia.jpg

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
Les festes de foc es podran continuar fent sense massa restriccions però caldran experts en pirotècnia.
_______________________________________________

El Consell de Ministres aprova l'adaptació de la normativa europea i té en compte les al·legacions de la Generalitat i de colles de dimonis i diables.

Anna Costa | Cultura | 07/05/2010 21:22

El Consell de Ministres ha aprovat avui la transposició, és a dir l’adaptació, de la normativa europea sobre pirotècnia i ho ha fet tenint en compte les al·legacions perquè les festes de foc catalanes no perillin. Es podran continuar fent pràcticament com fins ara però caldrà la figura d’un expert amb pirotècnia.

Aquesta és la mesura més destacada que introduirà la directiva europea per garantir totalment la seguretat. La normativa demanarà que hi hagi experts en pirotècnia, és a dir persones formades per manipular aquests productes, a totes les colles de dimonis, diables i a les festes de foc com la Patum de Berga. Ho ha argumentat en una entrevista a Ràdio Berga Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

Pel que fa a l’ús de material pirotècnic per part dels nens i nenes, que aquest era un dels temors a Berga per la Patum infantil, es requerirà un major control i que no manipulin directament els productes, cosa que actualment ja es compleix perquè hi ha la supervisió d’adults.

La Generalitat i els responsables de correfocs i festes aplaudeixen que s’hagin tingut en compte les al·legacions que van presentar a la directiva europea, que en un principi era molt restrictiva. Ara, el document aprovat pel Consell de Ministres s’ha d’enviar a Brussel·les perquè s’aprovi i entri en vigor aquesta nova normativa sobre pirotècnia. A partir d’aquí, hi haurà un període de divuit mesos per fer la formació dels experts en pirotècnia.
_________________________________________
http://www.dbergueda.cat/noticies/noticia.xsp?id=7971
Serrallonga ha dit…
s'haura de llegir bé la lletra petitat!
Lo Carranquer ha dit…
EL BOE PUBLICA LA TRANSPOSICIÓ DE LA DIRECTIVA EUROPEA SOBRE PIROTÈCNIA.

El Consell de Ministres del divendres 7 de maig va aprovar el "Real Decreto del Reglamento de Artículos Pirotècnicos i Cartucheria", més conegut com a Transposició espanyola de la Directiva del Parlament Europeu 2007/23/CE que tot i pretendre regular la posta en el mercat d'articles pirotècnics, va significar una fuetada a les activitats de la cultura tradicional amb pirotècnia, fins al punt que han significat la prohibició de diables i bestiari a la Catalunya Nord. Es va publicar al BOE-Boletin Oficial del Estado de l'endemà dissabte 8 de maig i us la podeu baixar des de l'enllaç www.boe.es/boe/dias/2010/05/08/pdfs/BOE-A-2010-7333.pdf. Són 8 Mb i 200 pàgines.

Culmina així un llarguíssim procés d'incertesa i negociacions però comença una nova etapa que obligarà a totes les entitats de bestiari que utilitzin pirotècnia a una adaptació ràpida i total a la nova realitat que ens marca la nova llei.

Es tracta d'un cos legislatiu llarguíssim i força complex, ja que unifica tota la legislació que hi havia sobre pirotècnia i cartutxeria. Cal estudiar-la detingudament, analitzar-la i anar veient quina interpretació en fan els poders públics cara a la seva aplicació. Però com que hem estat part en la negociació si que tenim una idea de cap on aniran alguns dels trets que ens afecten.

En aquest sentit, podem avançar ja que posa especial èmfasi en el paper del cap de colla i les seves responsabilitats com a tal. I també en la formació de tot el col·lectiu que participi en un correfoc, ja que caldrà disposar d'una titulació específica i qui no en disposi no podrà participar. Hi haurà un període d'adaptació d'uns mesos per tal que tothom pugui aquesta formació i des de les federacions (Bestiari i Diables) ja s'hi està treballant.

Altres aspectes que variaran serà el tema de permisos en alguns casos.
______________________________________________
http://bestiari.cat/