Benvolguda gent del foc...


Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, va trametre ahir 14 de maig a les colles de foc per mitjà de correu electrònic aquest missatge que a continuació us oferim.

Val a dir que és un escrit molt semblant al que va publicar el 8 de maig al bloc 'Tomba que gira' i del que us donaven notícia a Lo Carranquer (veure'l).

Benvolguda gent del foc:

Amb l’aprovació al consell de ministres de divendres passat del “Reglamento de artículos de pirotècnia y cartuchería” , podem considerar que s’esvaeixen els temors que havia despertat la Directiva europea sobre pirotècnia, publicada ara fa tres anys, i que semblava abocar tot el nostre patrimoni festiu amb pirotècnia a la seva desaparició. Ens en podem sentir raonablement satisfets.

I amb tot, sóc conscient que tot aquest procés s’ha fet llarg, molt llarg: més de tres anys!. Recordo que la publicació d’aquella Directiva europea va coincidir gairebé amb la meva arribada al CPCPTC!. I tot i que els primers mesos van servir per intercanviar estratègies entre govern i associacionisme, a les acaballes de 2007 ja vàrem veure clar que sense el consens català o la complicitat del Ministerio de Industria no ens en sortiríem... I bé, el cas és que ja tenim el “Reglamento…” i desapareix aquell temor inicial que posava en risc el patrimoni festiu dels Països Catalans. O si més no, de bona part: cal tenir present que les colles de foc de Catalunya Nord ara mateix, i des del 4 de gener, han quedat a la intempèrie legal des del moment que el govern de França va decidir assumir la Directiva europea sense cap mena d’adaptació.

En qualsevol cas, em penso que podem fer una valoració positiva de la feina feta aquests darrers anys. La mateixa valoració que dimarts realitzava el grup de treball constituït al nostre departament des del desembre de 2008 i que agrupa els representants del municipalisme català (ACM i FMC), les principals federacions de colles de foc (Diables i Bestiari festiu) i encara els departaments d’Interior i Cultura i Mitjans de comunicació. La tasca que hem fet, des del consens i la complicitat, ara al carrer, ara al despatx, ha donat uns molt bons resultats:

Hem aconseguit fer entendre la nostra realitat festiva al Ministerio de Indústria. I això que partíem d’una situació francament adversa, quan el conjunt de les festes catalanes érem una qüestió residual en un reglament adreçat a la venda, distribució i emmagatzematge pirotècnic. El més difícil d’aquests dos darrers anys em penso que ha estat això: fer entendre que la nostra tradició no es fonamenta en la inconsciència i el risc sinó en una pràctica pautada i oberta a tothom. Per això, ara que tenim els primers resultats, cal reconèixer la paciència de tots els participants al grup de treball així com les complicitats que ens han acompanyat discretament tot aquest temps. Encara més, les d’aquestes dues últimes setmanes, quan per motiu de la redefinició sobre els menors d’edat, el “Reglamento…” s’encallava a Madrid.

I és que hem aconseguit que es recullin la majoria d’esmenes que vàrem presentar el 4 d’agost . La “Instrucció Tècnica Complementària” núm. 18 del present “Reglamento...” ho exemplifica: podrem treballar amb pirotècnia sense el marcatge CE i incorporem la figura del consumidor reconegut com a expert.

I tanmateix, no podem parlar d’una una satisfacció completa: un segon bloc d’esmenes presentades en paral·lel des del Departament d’Interior, l’agost de l’any passat, no semblen haver tingut tanta fortuna, i caldrà analitzar detalladament –i recórrer!- totes aquelles invasions competencials que s’hi recullen.

Ara tenim dos reptes importantíssims, i divuit mesos justos per resoldre’ls: d’una banda, acordar el concepte de festa popular amb pirotècnia que actuï com a paraigua del conjunt de manifestacions festives del país. De l’altra, preparar la formació prioritàriament dels responsables de les colles. El nou “Reglamento…” distingeix dos tipus de ciutadans: els Consumidors Reconeguts com a experts i el Responsables d’aquests consumidors reconeguts com a experts. Ens convé preparar aquests Responsables i –compte!- certificar-ne el seu reconeixement amb la Delegació del govern espanyol. Aspecte aquest que ens recorda que, en matèria d’explosius, no tenim les competències transferides…

Diguem, doncs, que la feina no s’ha acabat, i el grup de treball es conserva viu i actiu pels propers mesos. Però al capdavall, consignem una primera victòria. Val la pena de celebrar-ho, reprendre forces i... continuar batallant.

Moltes gràcies!

Ramon Fontdevila i Subirana, director del CPCPTC

Imatge extreta de http://bestiari.cat/ImatgesQueFem/Fontdevila+aliga2.jpg

Comentaris