Primers moviments polítics al Ple del Parlament de Catalunya vers la Directiva europea sobre articles pirotècnics
Recollim sota aquestes ratlles el contingut de la 'Pregunta al Govern sobre les gestions perquè la transposició a l'Estat espanyol de la directiva europea sobre articles pirotècnics reculli les tradicions i els costums de Catalunya (tram. 310-00266/08)', formulada en el darrer Plenari del Parlament de Catalunya (sessió núm. 48, dimecres 21-01-2009), en nom del Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya, per la diputada gironina Maria Mercè Roca.
La Sra. Roca i Perich
Gràcies, senyor president. Honorable conseller de cultura, com vostè sap, el foc és a totes les cultures un element essencial, i a casa nostra i a tots els països catalans tampoc no entendríem la cultura popular i tradicional sense aquesta força de la natura que ha acompanyat sempre les manifestacions festives: des dels fanalets d’anar a esperar fins als dracs que vomiten flames.
La presència del foc a les nostres festes ve de molt antic. La primera notícia escrita d’un ball de diables amb foc i fums, segons Joan Amades, data del 1150. Era una lluita entre els dimonis i l’arcàngel Sant Miquel, que va guanyar el sant, evidentment. I si el foc ha estat sempre tan important és perquè és allò que fa, en definitiva, que la festa sigui festa. El foc posa alegria, posa llibertat i la dosi sempre necessària de subversió.
Com vostè sap també, des del 2007 hi ha una directiva de la Unió Europea que estableix, entre altres premisses, la unitat mínima de venda i les diferents edats d’ús de tots els articles pirotècnics recreatius. Aquesta directiva afecta directament les nostres colles de diables i bèsties de foc, que són més de quatre-centes i cinquanta específicament d’infantils. I no cal dir que ha estat rebuda amb temença.
El sector té seriosos dubtes sobre els efectes restrictius que aquesta directiva pot tenir. Els fa por, ras i curt, que la seva aplicació estricta faci perillar seriosament la continuïtat de les tradicions del nostre país que tenen el foc com a element vertebrador.
És una qüestió important perquè, si fos així, senyor conseller, perdríem un referent fonamental per a la nostra identitat nacional. I també perdríem –i no ens ho podem permetre– la magnífica oportunitat de participació col.lectiva i d’integració que aquestes expressions culturals ofereixen a la població més jove, que se les sent molt seves.
La pregunta que li fem, conseller, és quines gestions està fent el departament a fi que la transposició de la directiva europea a l’Estat espanyol, perquè és l’Estat qui fa la transposició..., quines mesures, doncs, s’estan prenent perquè la transposició reculli les singularitat de les nostres tradicions i n’asseguri la continuïtat.
Moltes gràcies.
El president
Té la paraula l’honorable conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, el senyor Joan Manuel Tresserras.
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació (Sr. Joan Manuel Tresserras i Gaju)
Moltes gràcies, senyor president. Senyora diputada... El departament, efectivament, comparteix la preocupació del món de la cultura popular més afectat per aquesta directiva europea, perquè efectivament està concebuda a partir d’una mirada que és hegemònica en altres llocs d’Europa, i no té en compte tota la seva diversitat.
I, efectivament, l’aplicació mecànica, la transposició mecànica d’aquesta directiva a l’ordenament jurídic que ens afecta realment comportaria greus restriccions pel desplegament de la tradició popular, el nostre patrimoni tradicional lligat al foc.
Per això, des del Centre de Promoció de la Cultura Popular Tradicional el que es va fer de bon començament va ser posar-se en contacte, en primer terme, amb el Ministerio de Indústria, perquè és a qui competeix la iniciativa de fer la transposició, però i oferir-nos a col.laborar. Hi ha un diàleg fluid amb el ministerio i al mateix temps vam entrar en contacte amb entitats, associacions i organismes sobretot del País Basc i del País Valencià, on hi havia una preocupació compartida també per aquest tipus de qüestions.
El que es va fer també va ser, a partir d’aquests contactes i els estudis previs, constituir en el marc de la comissió mixta, que és de recent creació pel que fa al departament, però que és habitual en tots els departaments amb el món local. És on ens coordinem amb les diputacions provincials i on ens coordinem també amb la federació i l’associació de municipis, de constituir un grup de treball sobre aquest tema.
I a partir d’aquí anar treballant per desenvolupar quines són les iniciatives que podríem tenir que permetin fer una transposició respectuosa, aprofitant els avenços que pugui contenir en matèria de seguretat o en matèria de formació de qui usa els artefactes de foc, però que al mateix temps permeti donar cabuda i donar empara legal a les activitats de cultura popular tradicional.
El dia 30 d’aquest mes, el proper dia 30, hi ha la següent reunió de treball, en la qual el departament hi aportarà, des del Centre de Promoció de Cultura Popular Tradicional, la seva proposta d’elements a considerar perquè els debati el món local, perquè els puguem passar a les entitats més directament afectades. I, a partir d’aquí, participar en el procés d’elaboració del model de transposició que el ministeri té previst endegar als voltants del mes d’abril.
De manera que aquest és el conjunt d’activitats específiques que hem anat fent. I entenem que, efectivament, el que podem fer és recollir probablement algun element que és una aportació en matèria de seguretat...
El president
Honorable conseller...
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació
...i en d’altres aspectes de caràcter formatiu per tal de millorar la nostra normativa.
Moltes gràcies.
El president
Gràcies.
Font: http://www.parlament.cat/activitat/dspcp/transcripcions/07_preg_govern.pdf
Clica aquí per conèixer les raons de tot plegat.
Logo: http://www.parlament.cat/actualitat/actes/CPARLMT_mitja.jpg
Comentaris
Compte colles amb les paraules del conseller!
Haurem d'estar atents als aconteixements, però aquest 2009 serà mogut!