La normativa europea d'articles pirotècnics i la seva afectació a les colles de diables
El Parlament Europeu va aprovar una directiva “sobre la posada en el mercat d’articles pirotècnics” que afecta a les colles de diables, tant les adultes com les infantils.
Una directiva europea és una legislació comú a tots els estat però que aquests han de desenvolupar després atenent les seves particularitats.
Segons diu aquesta mateixa normativa: “Els estats membres adoptaran i publicaran, com a molt tard el 4 de gener de 2010 les disposicions legals reglamentaries i administratives necessàries per al compliment d’aquesta normativa”, i “ Els estats membres aplicaran les disposicions a partir del 4 de juliol de 2010 per als articles pirotècnics de categoria I, II i III.”
Les colles de diables utilitzem articles de categoria II i III. (Les carretilles i els sortidors serien categoria III). La categoria IV, que serien els focs aeris,(bateries, carcasses, candeles romanes etc) sense especificar el nivell de complexitat ni de potencia, queda exclusivament en mans de “professionals”.
Per tant tenim un any, fins al 4 de gener de 2010, per exigir que la Generalitat i el Govern de l’Estat legislin sobre el tema i adaptin la normativa a la realitat del nostre país. Sinó és fa així a partir del 4 de juliol de 2010 s’aplicarà la normativa tal i com està redactada pel parlament europeu.
En què afecta la normativa europea a les Colles de Diables?
Primer fixa les edats en les que es pot utilitzar la pirotècnia:
- Menors de 12 anys: no poden utilitzar cap tipus de pirotècnia
- A partir dels 12 anys: classe I (bengales, bombetes, fonts sorpreses, i d’altres elements sempre sense tro)
- A partir dels 16 anys: classe II (carretilles amb menys càrrega de les que estem utilitzant ara i sense tro)
- A partir dels 18 anys: classe III , les carretilles que fem servir ara normals i els sortidors.
Per tant, amb aquesta normativa no podríem mantenir les colles infantils.
Distàncies de seguretat:
- Pirotècnia de classe II: distància de seguretat no inferior a 8 metres.
- Pirotècnia de classe III: distància de seguretat no inferior a 15 metres.
Això vol dir que en una actuació de diables o en un correfoc el públic hauria d’estar a una distància de 15 metres de per on passa el diable. Això vol dir que només es podríem fer actuacions de diables en carrers d’una amplada superior als 30 metres. La normativa no deixa massa clar si el que encén també ha d’estar a 15 metres, si fos així hauríem de tenir unes forques de 15 metres d’alçada i tenir una distància entre diable i diable de 15 metres. Com es pot veure, un absurd, que impediria qualsevol actuació d’una colla de diables.
Respecte a la exclusivitat a professionals per a la pirotècnia de la classe IV (pirotècnia aèria i castells de focs) perjudica principalment a Ajuntaments petits que amb un pressuposts baix encarregaven a la Colla de Diables local el final de festa amb un correfoc i un petit castell i ara estaran obligats, si volen fer un castell de focs per finalitzar la festa major, a contractar a una de les grans pirotècnies amb un cost mínim de uns 12.000 €.
Punts de la normativa europea que permeten la legislació per part dels estats.
Hi ha diversos punts en que la normativa europea permet que els estats membres modifiquin aquesta normativa:
- Pel que respecta a les edats la normativa diu: “Los estados miembros podrán reducir esta edad para los profesionales del ramo o las personas que sigan una formación en el mismo” Pel que aquí només caldria veure si la formació que ja donem als nostres diables infantils es suficient o cal millorar-la. Cap problema si cal millorar-la, doncs estaríem d’acord en fer les coses millor, però el que es cert és que cada mes els nostres infants reben classes de formació sobre la pirotècnica i el funcionament dels correfocs.
- Pel que respecta a les distancies de seguretat de la pirotècnia la normativa especifica en cada cas: “No obstante, si procede la distancia de seguridad podrá ser inferior”.
- I per acabar la normativa europea diu clarament: “No obstante en el caso de las festividades religiosas, culturales y tradicionales de los Estados miembros, los artificios de pirotecnia fabricados por el fabricante para su propio uso y que el estado miembro haya autorizado para su uso en su territorio no pueden ser considerados como puestos en el mercado y por consiguiente no están sujetos a las disposiciones de la presente directiva”.
- I també diu: “El uso de artículos pirotécnicos y más concretamente el uso de artificios de pirotecnia va íntimamente ligado a costumbres y tradiciones culturales sensiblemente divergentes en los diversos Estados miembros. Ello hace necesario que se permita a los Estados miembros adoptar medidas para limitar la utilización o la venta al público de determinadas categorías de artificios de pirotecnia por razones de seguridad publica u otras”.
Per tant, la normativa ens permet fixar les nostres pròpies normes de limitació per motius de costums i tradicions culturals.
Què volem que faci la Generalitat i el govern de l’Estat?
Les diferents colles de diables de Catalunya ens hem estat reunint en la federació de Diables de Catalunya i les diferents Coordinadores Territorials: Barcelona, Baix Llobregat, Vallès, Maresme etc... i hem acordat iniciar tot un seguit de activitats reivindicatives amb els següents objectius:
- Que la Generalitat declari a la festa de diables, besties de foc, etc. "Festes Tradicionals de la Cultura Popular de Catalunya" i que es faci una normativa especifica per aquestes festes. Ja existeix el decret 252/1999 que regula les actuacions dels grups de foc en les celebracions populars i tradicionals que considerem plenament vigent i útil i que va ser acordat entre les colles de diables i el govern de la Generalitat.
- Que es creï una categoria especifica de pirotècnia per als grups de foc. Que es reguli que podem tirar i que formi part d’una categoria especial, que només puguem utilitzar nosaltres i tingui una normativa d’us especifica.
- Que la llei de l’espectacle que està actualment en tràmit al Parlament consideri al diables i als grups de foc com a part de les manifestacions de Cultura Tradicional i Popular (ara ens cataloga junt amb les vaquilles, els toros embolats i d’altres festes “perilloses”).
Per aconseguir aquest punts tindrem aviat un manifest per tal de recollir signatures tant de particulars com d’entitats dels barris i pobles. També presentarem mocions als Ajuntaments, Consells Comarcals i si es possible als Consells de Districte de Barcelona i prepararem diverses concentracions de diables i d’altres elements festius per fer-nos presents i exigir que es faci la feina.
La directiva Europea donava 4 anys per a la seva aplicació, han passat tres i no s’ha fet res. Només ens queda un any i caldrà que ens mobilitzem tots.
CLICA AQUÍ PER ACCEDIR AL FULL D'ADHESIÓ PER A ENTITATS.
Font: http://www.portalfoc.net/
Imatge: http://www.castillodeloarre.org/amigos/Baruk%20G10.jpg
Comentaris
Primer:El govern fatxa i blavero de Valencia,ha intervingut i ha dit "de esto ni hablar" ja que es tret identitari d'aquell tros de països catalans.El nostre govern,QUE N'APRENGUI,com diria aquell.
Segon:Dins la autentica desgracia d'aquesta normativa,en puc treure una cosa positiva,i és que aprofitant la futura llei es pot(i es desitjable desde el meu punt de vista)de fer una purga o neteja de els anomenats "grups de foc" i semblants.