De cartells, carnavals i bisbes

El Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans defineix el Carnaval com un període de divertiments públics i disfresses que precedeix la quaresma. Doncs això, que el Carnaval (o Carnestoltes?) és una festa per divertir-se, i cada any arriba amb alguna polèmica o altra d'alguna localitat catalana per culpa (o gràcies a?) al cartell de la festa. La polèmica enguany ha vingut de Tàrrega on alguns ja han posat el crit al cel amb la monja que protagonitza el cartell amb l'eslògan #recuperemlafe juntament amb la "glosa" que l'acompanyava (per cert, amics de l'Agrat, quin concepte teniu del què és una glosa?). Agradi o no el cartell, deixant de banda la censura, un any més, cartell polèmic es tradueix en què es parli de la festa setmanes abans i el resultat el trobareu a la quantitat de gent que desfilaran per la capital de l'Urgell aquest dissabte. 
Aquí el teniu, que cadascú jutgi el que vulgui: 


A Vilanova i la Geltrú, en canvi, s'han han deixat les religions, els homes i les dones a part, i han escollit una frase més que sentida en els últims mesos als carrers: Els carrers seran sempre nostres! Si hi haguessin posat un llaç groc, segurament també s'hagués encés una polèmica...




Tornant a polèmiques sexistes (ja no sé quina paraula usar: si feminisme, masclisme...ja em perdo amb tanta varietat), no recordo cap escàndol amb el cartell d'Agramunt de l'any passat, on es veu l'estàtua de la Llibertat aguantant un penis amb la mà. Ah clar, potser la polèmica hagués sorgit si hagués estat un home (ara em ve al cap l'estàtua del General Prim de Reus...) aguantant una vulva amb la mà. Llavors sí que, clatellada al canto! 

Ep! Que al cartell d'aquest any s'hi veu un pit! Què hi diu d'això l'heteromatriarcat? 




A Sitges, terreny marítim i amb consolidació absoluta del carnaval, prefereixen posar un peix guarnit al seu cartell d'aquest any: senzill i elegant, res més. 

A Solsona, en canvi, les protectores d'animals no es revolucionen quan cada any pengen el ruc, i enguany, és el protagonista del cartell amb l'eslògan "El portes a dins", que cadascú interpreti el què. 


I parlant de Solsona: em pregunto com és que encara no ha sorgit la polèmica entre els cerverins per la presència del Bisbe Xavier Novell a les Completes de Cervera, el proper 5 de febrer. Llegeixo el cartell i me'n faig creus, com la que portarà aquest senyor quan entri per la porta de la Parròquia de Cervera i reflecteixi a la cara dels membres de la Corporació Municipal de la Paeria de Cervera (organitzadora de l'acte, per cert), els mateixos que fa un temps, el van nomenar persona non grata de la ciutat de Cervera. Aquí ja no és qüestió d'heteropatriacats, de masclismes, de feminismes, vagines de monges o penis en mans d'estàtues: aquí és qüestió que l'ajuntament de Cervera ens aclareixi una mica els dubtes que se'ns han generat a molts davant aquesta presència. 
Tinc algunes teories del que pot passar? L'alcalde Royes no el saludarà? Li donarà la mà però sense mirar-lo als ulls? L'assentaran a l'últim banc? Jo si fos ell, pujaria dalt de l'altar, m'asseuria a una cadira i reproduirïa aquella escena del Mr Bean damunt d'un cotxe saludant a la gent volent dir "foteu-vos tots, però sóc aquí".



Potser el que passarà és que no el saludaran i prou, deu ser aquest el significat de persona non grata. 



Comentaris