dilluns, 20 de juny de 2016

L’ÀLIGA DE SANT JULIÀ de Vilafranca estrena una melodia pròpia @CultPopular_Cat
En el marc de els festes del barri, el passat dissabte dia 18 de juny es va estrenar una melodia pròpia per l’àliga de Sant Julià de Vilafranca. La nova melodia l’ha composada el músic vilafranquí Paton Felices i l’ha titulada “Àliga negra”. La peça està pensada per una cobla de tres quartans i va ser interpretada per la colla Ministrers de Vilafranca. El cap de colla, l’Eloi, ha muntat una coreografia per l’àliga i també per la gent, grans i petits, que l’acompanyen. Es fa un gran cercle al voltant de l’àliga i tothom balla una petita coreografia tot giravoltant.

Recordem que l’àliga de Sant Julià es va estrenar per la Festa Major de Vilafranca de l’any 2003, en substitució de l’àliga vella, encarregada per la regidoria de cultura de l’ajuntament a l’artista vilafranquina Dolors Sans. Aquesta Àliga Nova va sortir per la Festa Major durant 8 anys. L’any 2012 el Consell de la Festa Major de Vilafranca va decidir que no sortís i va tornar a sortir l’àliga vella. L’any 2014, es va signar un conveni entre l’Associació de Veïns de Sant Julià de Vilafranca i l’ajuntament segons el qual es cedia l’Àliga Nova del 2003 a l’Associació de Veïns durant un període de 4 anys. A partir d’aleshores el nom de la peça es Àliga de Sant Julià de Vilafranca.

L’àliga mesura 4 metres de llargada i les ales tenen una alçada de 1,65 metres. Amb les potes desplegades, l’alçada total de l’àliga des de terra és de 2,50 metres. És per a un sol portador i pesa 80 kg. Sobre el cap porta una decoració metàl·lica de pàmpols i raïm. Amb les ales obertes es converteix en una de les àligues més grans i majestuoses de Catalunya.


Informació facilitada per la Dolors Sans, dolors@dolorssans.com