5a ESCOLA ESTIU de #GLOSA · del 5 al 9 de juliol a Espolla (Alt Empordà) @CorDeCarxofa




La cinquena edició de l’Escola d’Estiu de Glosa  arriba «carregada de romanços». I és que enguany hem escollit aquesta composició narrativa en vers, com a eix temàtic. 

Els romanços foren, en el passat, un mitjà de comunicació de masses. S’utilitzava per escampar notícies i explicar fets, també per explicar narracions imaginàries o adobar fets reals amb tocs de fantasia. Us acostem als romanços amb la voluntat de donar a conèixer aquest patrimoni i de trobar plegats nous usos a aquesta forma de literatura popular, que ens permetrà, també, d’actualitzar-ne els continguts.

Al llarg d’aquestes quatre edicions, l’Escola ha estat el punt de trobada de professors i alumnes vinguts d’arreu dels territoris de parla catalana, des de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar. Aquest fet, sense que en fóssim conscients en un principi, ha ajudat a què ens coneguéssim i a què compartim experiències i coneixements. Aquest és, sens dubte, un dels tresors que ens ha aportat la realització de l’Escola estiu rere estiu. 

L’Escola ofereix diversos itineraris que els alumnes poden escollir segons els seus interessos: es poden decantar per combinar l’aprenentatge de la cançó improvisada amb l’itinerari d’acompanyament musical, amb el de creació poètica, aprofundir en les qüestions més pedagògiques o bé en la part escènica. 

Cada cop hi ha més escoles i instituts que han introduït la glosa en el seu currículum. Els docents estan cada vegada més d’acord en què cal aprofitar aquesta eina pedagògica, no només com a eina de motivació sinó també en l’aportació de continguts i de competències bàsiques.

D’altra banda, també observem com els casals, ateneus, esplais i altres espais de lleure  mostren també un interès creixent en la pràctica de la cançó improvisada, interessant-se en l’organització de tallers i glosades en els seus espais. És per aquest motiu, que creiem que l’Escola també beneficia aquests espais d’educació en el lleure.

L’Escola compta amb el reconeixement i el suport del Departament d'Ensenyament i s'ofereix dins del Pla de Formació Permanent del Departament d'Ensenyament així com en el Campus de Cultura Popular del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.




Informació facilitada pel Ramon Gual, ramon@mailxxi.com 

Comentaris