Les FESTES de SANT JOSEP ORIOL del barri del Pi de BCN més llargues de la història




El programa d’en​guany ​de ​les festes de Sant Josep Oriol, ​que se celebraran al ​barri del Pi, presenta moltes novetats. La primera és la durada, que passa d’un cap de setmana a dos, allargant les festes del 12 al 23 de març.

La festa començarà el dissabte al migdia amb el pregó, on prenen part els quatre gegants originals del Pi, l’únic dia a l’any que surten aquestes peces valuoses de fusta del segle XVIII. El pregoner serà Rafael Català Dalmau, conegut historiador i editor, vinculat al barri. A continuació hi haurà la cercavila i la ballada de gegants.

La segona novetat és la inclusió del tradicional retaule de Sant Josep Oriol a les festes. Es tracta d’una representació amateur amb una direcció i acabats professionalitzats, que narra la vida del sant barceloní, conegut com a ‘Doctor Pa i Aigua’. És un clar reflex de la Barcelona del segle XVII i els seus costums i tradicions.

Diumenge 13 arriba ‘Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona’ un acte nou i singular en què les dues bèsties del Pi conviden dues bèsties rellevants d’arreu del país. A les 11.00, les figures entraran a dins de la basílica de Santa Maria del Pi i faran els seus balls de protocol. Els convidats d’enguany són l’Àliga de Girona i el Basilisc de Reus. Ambdós no acostumen a sortir de les seves ciutats, i per tant serà una excepcionalitat tenir-los a Barcelona. Durant l’acte es podrà aconseguir una postal commemorativa de la diada, col·leccionable any rere any.

Dijous 17 tindrà lloc la presentació del ‘Catàleg de Gegants Centenaris de Catalunya’, editat per la Generalitat de Catalunya, i el posterior debat-xerrada sobre gegants centenaris, entre els que es compten les dues parelles dels Gegants del Pi. L’acte comptarà amb el coordinador de l’edició, Lluís Ardèvol, i expert en cultura popular Jan Grau.

L’endemà, divendres 18, arribarà una altra novetat: l’Emmulassa’t!, una desfilada nocturna de la Mulassa de Barcelona en la que es podrà veure el seu vessant més entremaliat. La intenció és captar un públic diferent de l’assidu a les diades i cercaviles. Cap a les 10 de la nit, recorrerà carrers estrets dels barris del Call i del Gòtic acompanyada per la banda Metralla de Reus.

Dissabte 19 destaquen: al matí​ ​la passejada dels Oriols -una cercavila únicament de gegants homes- i a la tarda els tradicionals atracaments d’en Perot lo Lladre. En aquest acte teatralitzat, el gegantet​ ​que representa aquest bandoler barceloní recorre les botigues del barri tot atracant‐les amb la finalitat que​ ​els donin​ ​els populars duros de xocolata que es repartiran entre la canall​a​.​ Dos singulars actes, únics arreu de Catalunya.​

Diumenge ​20 ​al matí, i després de les matinades de grallers​ i tabalers​, es farà ​l’actuació dels Falcons de Barcelona. A continuació hi haurà ​la cercavila de festa major amb colles convidades d’arreu de​ Catalunya, d’entre les que enguany destaquen com a convidats d’honor els Gegants Moros de Sitges. Aquestes peces són conegudes des del 1840 i surten en comptadíssimes ocasions.

A banda d’aquests actes principals, les festes comptaran amb un munt d’activitats més, com ara​ ​activitats infantils,​ concert del grup de pop rock Esteve Masclans, ballada de​ l’Esbart Català de Dansaires, diada castellera, diada falconera, xocolatada o la missa​. També s’hi podrà trobar la paradeta de productes dels Gegants del Pi​​ amb moltes novetats.

Programa de les festes de Sant Josep Oriol 2016


Imatge extreta de https://www.eljardi-barcelona.com/gallery?idioma=es


Extret de http://culturapopular.bcn.cat/ca/noticia/les-festes-de-sant-josep-oriol-mzss-llargues-de-la-histzeria

Comentaris