La PUNTA de COIXÍ, l'art dels boixets @ccamcat @larbocturistic @puntesflordalba




Catalunya és dels països on les produccions de puntes de coixí han estat sempre remarcables. La prova la tenim amb la quantitat de museus de puntes que podem visitar al nostre país, com el Museu de Puntes al Coixí de l'Arboç o el Museu Marès de la Punta d'Arenys de Mar, on s'hi troben autèntiques obres d'art. És cert que s'ha anat perdent la tradició dels boixets, però com totes les feines artesanes, actualment hi torna a haver una gran afició a aquest tipus de labor. Cervera n'és una bona mostra, i en concret, l'Associació de Puntaires "Coll de les Savines".

Vocabulari i estris:
  • Puntaire: Persona que realitza la punta al coixí.
  • Coixí de fer puntes: Base on es posa el patró per poder realitzar la punta, n'hi han de diversos tipus, cilíndrics (potser el més comú), rodons, quadrats.., generalment farcits de palla.
  • Patró per fer puntes: Cartró, o cartolina, on s'ha marcat l'esquema per poder realitzar la punta, és la guia que indica on han d'anar les agulles de cap.
  • Agulles: S'utilitzen agulles de cap d'acer per marcar els punts dels patrons.
  • Boixets: Bastonets fets de fusta de boix que s'utilitzen per poder emmagatzemar els fils mentre es treballa i permeten trenar el fil creant els diferents punts.
  • Fil: Generalment s'utilitza fil de titol molt prim (núm. 80 o 100) de cotó, llí o seda (fibres naturals)
  • Peu de coixí: Suport per aguantar el coíxi que permet treballar amb més comoditat, sense haver de soportar el pes del coixí (carregat de boixets) sobre les cames. La qual cosa també permet aixecar-se deixant la labor a punt per continuar-la.
Enllaços que poden ser del vostre interès:

Text: Elsa Labors


Comentaris

Anònim ha dit…
L'associació d'aquí Cervera penso que té el local al carrer Biosca, aprop de l'Arques.
Anònim ha dit…
sí, pero ara s'estara un temps tancat però d'aki unes setmanes tornara a obrir!
Anònim ha dit…
Mireu com deu ser la cosa que, si no vaig errat, la Blanca Cuñé també hi va.
Felicitats a las Puntaires de Cervera per el seu blog que servirá de difusió de las seves inquietuts i treballs per tot el Mon.
Records.
Manolo -Benalmádena-