Llibres: 'CATÀLEG DE #GEGANTS #CENTENARIS DE CATALUNYA', de diversos autors @festesorg




Els gegants són protagonistes indispensables de les festes catalanes i han experimentat una expansió considerable des del darrer terç del segle xx, generant un destacat moviment associatiu al seu entorn. No es tracta, però, d’un fenomen exclusivament modern, sinó que és present a les nostres festes, almenys des del segle xv. Una tradició que ha sabut perviure fins avui, salvar moments difícils, renovar- se a si mateixa, i arribar al moment actual amb total vigència. 

El llibre que teniu a les mans és el recull dels nostres gegants centenaris, els més patrimonials, les figures més antigues que han tingut la sort de sobreviure, molt sovint per la devoció de la gent i per la consciència patrimonial de la seva població. La recerca que ha generat aquesta publicació és fruit del treball d’un equip que ha hagut de destriar allò que era documentat del que la imaginació de la mateixa gent havia anat confegint, la popularment mescla perfecta entre la història, el rumor i la llegenda. 

Els gegants recollits en el llibre són peces d’un valor material incontestable per la seva antiguitat i el seu valor artístic, però sobretot són elements simbòlics que presideixen la festa, el moment més comunitari de la població, i un referent intergeneracional del sentit de pertinença. 

Llibre coordinat per Lluis Ardèvol i Julià, amb la participació de Carles Freixes i Codina, Jan Grau i Martí, Oriol Ibàñez i Roig, Jordi Miralles i Jonch, Gerard Picó i Viñas, Gerard Pouget Navarro, Joan Pozo i Marcet i Albert Rumbo i Soler.

Fitxa bibliogràfica
  • Edita: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
  • Data de publicació: Barcelona
  • Lloc de publicació: 2015
  • Preu: 30 €
  • ISBN: 978-84-393-9383-2




Text extret de www.festes.org

Comentaris