La vida de Rafael Patxot, científic i gran mecenes, al Palau Robert @UniversPatxot




“Una figura única, singular i irrepetible del nostre panorama científic, cultural i patriòtic”. Així va definir Rafael Patxot el seu biògraf, Joaquim Maluquer, que remarcava que “fou el primer astrònom, i sobretot, meteoròleg, que va contribuir decisivament al desplegament de la ciència del clima a Catalunya, i fou també un gran mecenes a favor de la nostra cultura”.

Rafael Patxot (Sant Feliu de Guíxols, 1872 – Ginebra, 1964) va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX i un dels precursors de l’estudi de l’astronomia i la meteorologia a Catalunya. Però potser la seva aportació encara no és prou coneguda. És per això que, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i Benecè Produccions, han organitzat l’exposició itinerant Rafael Patxot. Mecenes, científic..., l’home, que a partir d'avui 11 de febrer arriba al Palau Robert de Barcelona.

L’objectiu és fer un reconeixement a la tasca de Rafael Patxot a favor de la cultura i la ciència a Catalunya, coincidint amb la commemoració del cinquantè aniversari de la seva mort, i alhora apropar als ciutadans la persona discreta i l’intel·lectual compromès, i situar-lo en el lloc que es mereix en la història.

La mateixa exposició, que té Manuel Castellet i Jordi Soler com a comissaris, és un acte de mecenatge, emulant la feina de Patxot. Cinc artistes visuals  -Ana Garcia-Pineda, Roc Parés i Burguès, Jaume Pitarch, Job Ramos i Carles Santos- han rebut l’encàrrec de crear una obra original inspirant-se en una de les facetes del polièdric personatge, a qui desconeixien anteriorment. Aquestes obres originals seran el centre de cadascun dels blocs que conformen l'exposició: La família, el llegat; Mecenatge; Catalanitat; Renúncia; Tot un caràcter, i Exili.

Aquests blocs estan complementats per dos espais més, que serveixen d'entrada i sortida de l'univers Patxot, i compten, com a colofó, amb la porta de la biblioteca personal de Patxot que ha estat duta des de Ginebra. D'aquí la presència d'altres portes en l'exposició. Físicament, l’espai de cada bloc el delimitarà una porta. La porta és un element que en l’univers Patxot està carregat de simbolisme. Sense anar més lluny, Patxot es va fer dur la porta de la seva biblioteca personal a la seva residència a l’exili, que és la que veiem al final de l'exposició. La porta permet que el visitant tingui la sensació d’entrar a cadascun dels racons de l’univers Patxot que cada bloc mostra. 


Imatge extreta de https://twitter.com/universpatxot

Informació extreta de http://www.tornaveu.cat/article/11021/la-vida-de-rafael-patxot-cientific-i-gran-mecenes-al-palau-robert?id_butlleti_enviar=74&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=la-vida-de-rafael-patxot-cientific-i-gran-mecenes-al-palau-robert

Comentaris