Les dades del #móncasteller del 2015 apunten a una estabilització després d'anys de creixement




Les dades de la temporada 2015 apunten a una certa estabilització,almenys a nivell qualitatiu, després de diversos anys de gran creixement. Així, per primer cop en anys, la temporada no suposarà un salt important pel que fa al número absolut de castells aixecats o el número de diades respecte l'anterior. Tot i això, el creixement qualitatiu continua, i el 2015 ha estat, amb diferència, l'any amb més castells superiors al tres de nou amb folre. 

Així, a data d'avui, la Base de Dades Coordinadora - Jove de Tarragona inclou 12.240 construccions aixecades el 2015. Queden pendents de celebrar-se algunes actuacions (sobretot universitàries), així com, en la repassada final, també s'incorporaran resultats que en el seu moment no es van obteni. Per tant, el resultat final segurament se situarà prop del de l'any passat, que va ser de 12.520 construccions, i fins i tot podria superar-la. En tot cas, al marge que el resultat final estigui per sobre o per sota del de 2014, la diferència serà petita, i aquí és on hi ha la novetat, després que a partir del 200-10 la dinàmica de creixement ha estat molt gran any rera any (veure fig.1). 

Igualment, ara mateix la BDCJ comptabilitza un total de 1.128 actes amb presència castellera, una mica per sota de l'any passat. On sí hi ha hagut un creixement clar és en el número de colles, que se situa en 86 membres de la CCCC (nou més que el 2014) més 13 en formació.  

Des del punt de vista qualitatiu sí que trobem un gran salt pel que fa als castells superiors al tres de nou amb folre, ja que per primer cop se n'ha superat el centenar entre descarregats (83) i carregats (25). L'any 2014 el número de castells d'aquest nivell descarregats havia estat de 64; i el 2013, 39. Cadascun d'aquests anys havia suposat un rècord. A més, el 2015 s'han vist pràcticament tots els grans castells que composen el repertori actual, incloent-hi el tres de deu, el quatre de nou sense folre i el dos de vuit sense folre, tots tres descarregats. També s'ha estrenat un nou castell, el quatre de deu amb folre i manilles. 

En canvi, els registres pel que fa a castells de nou bàsics (188 descarregats) estan una mica per sota del 2014, i pel que fa als de vuit (829) pràcticament són iguals. Una altra dada important és que finalment les caigudes han representant només el 3% de les construccions enlairades a plaça, mantenint la línia dels darrers anys.

Pel que fa als nivells de les colles, si apliquem el criteri de la CCCC per establir-ne les categories (un barem "conservador" ja que contempla els resultats dels tres darrers anys), veurem que el 2015 finalitza amb vuit colles que pugen de categoria (una nova colla de nou, dos de vuit noves i cinc de set) i només una que baixi (de vuit a set). Novament, la tendència dels darrers anys és clar i en menys d'un dècada s'ha passat de 33 colles de set, vuit i nou a un total de 55 (Fig.2). 




Informació extreta de http://www.cccc.cat/continguts/noticies/balanc-15_8811_46

Comentaris