FIGUERES, nomenada 'CAPITAL de la SARDANA 2017'




Figueres serà la Capital de la Sardana 2017, segons es va anunciar el passat 23 de novembre a la Sala Mozart de Calella, en el marc del lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2015. A més a més, Mollerussa, que en serà la seu l’any vinent, ha presentat el calendari d’activitats previstes. 

El regidor de Cultura Popular de l’Ajuntament de Figueres, Quim Felip, va presentar un projecte que es basarà en la commemoració del bicentenari del naixement del músic i estructurador de la sardana moderna, Pep Ventura. Per aquest motiu es pretén desenvolupar conferències i xerrades, sobretot basades en la seva figura. També es potenciarà l’Aplec i les ballades que s’organitzen habitualment i es recuperarà l’Aplec de la Salut de Terrades. 

Activitats a Mollerussa 2016 

Pel que fa a Mollerussa, l’alcalde, Marc Solsona, va explicar els principals objectius de la Capitalitat i va destacar les principals activitats previstes. 

Així, hi sobresurten l’exposició ‘70 Anys de sardanes a Mollerussa. 70 anys de l’Agrupació’ (del 12 de març al 3 d’abril), la Cloenda dels cursos del projecte educatiu sardanista del Saltem i Ballem infantil (16 d’abril), el 37è Aplec de la Sardana de Mollerussa (28 de maig), la presentació de les noves colles sardanistes de la població (5 de juny), l’exposició ‘Pla d’Urgell Sardanista’ (del 27 d’agost al 17 de setembre), la Trobada de Cobles Infantils de Catalunya (8 d’octubre), l’edició i presentació d’un disc de sardanes (22 d’octubre), la 22a Nit de la Sardana (19 de novembre), el lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2016 (25 de novembre), l’exposició ‘L’Amistat, seu del sardanisme a Mollerussa’ (del 25 de novembre al 18 de desembre) o la Presentació de la Guia Sardanista 2017 (10 de desembre). 

Premis Capital de la Sardana 2015 

La Medalla al Mèrit Sardanista va ser per a Víctor Cibran i Climent per la feina realitzada en el món de les colles, amb la creació de la colla Iris, de la qual va ser-ne el capdanser, i per la seva activitat durant 30 anys a la junta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), de la qual n’és secretari i director-redactor de la revista ‘Unió’, així com per la seva activitat en l’ensenyament de sardanes i per la difusió que ha fet de la nostra dansa en programes de ràdio a ‘Cadena 13’ i ‘RAC1’. 

La Medalla al Mèrit Musical va recaure en Jaume Vilà i Figueras per la seva tasca com a instrumentista, professor de la tenora i actualització de material didàctic, per la seva col·laboració durant 30 anys amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per la recerca de l’acústica i la millora tècnica de l’instrument i per la difusió que n’ha fet en conferències i congressos a científics d’arreu del món. 

La Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana va ser per a Antonio Jaén Molina per la seva activitat com a dansaire d’esbart des dels 5 anys, director des del 1990 de l’esbart Fontcoberta on va crear un esbart infantil, organitzador i director de les 20 edicions del Festival Folklòric de Banyoles i pel muntatge de diversos espectacles de dansa de creació pròpia, un d’ells amb la coreografia de sardanes de Manel Saderra i Puigferrer. 

Pel que fa a la categoria de Premis, els guardonats van ser diversos. A la categoria Dedicació, Ghislaine Busquet, per la seva tasca a favor de la sardana primer a Morellàs i després a Ceret, on ha realitzat cursets d’ensenyament, ha creat i és la responsable de les colles alevina i infantil i també membre de la junta des de fa més de 10 anys. Des del 2005 és la responsable del Festival de la sardana de Ceret. També Robert Miralles i Gutiérrez, per la seva activitat sardanista a Reus, on va fundar la colla Roques Montserratines, va ser cofundador del Patronat Sardanista de Reus, monitor en escoles i associacions, redactor d’articles i organitzador de trobades sardanistes al mas Tretze Emes. I finalment Carles Pous i Puig per la seva implicació en l’activitat sardanista de l’Escala, és el membre més antic de l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu que, entre altres, va instaurar l’aplec de l’Escala, i els cursets de sardanes. Va contribuir a la refundació de la cobla La Principal de l’Escala i a les trobades infantils de les comarques gironines, també ha format part de la producció de diversos programes sardanistes des de la fundació de ‘Ràdio l'Escala’. 

A la categoria Continuïtat es va premiar l’Aplec del Mercat del Ram de Vic, pels seus 75 anys; l’Aplec l’Hospitalet Bellvitge, pels seus 50 anys; el concurs de Girona, pels seus 75 anys; el concurs d’Olot, pels seus 75 anys; el concurs de Bellvís, pels seus 50 anys; la colla sardanista Font de Valldans, de Ponts, pels seus 50 anys; la colla sardanista Maig, de Barcelona, pels seus 50 anys i la colla sardanista Verge del Miracle, de Balaguer, pels seus 50 anys. 

A la categoria Promoció i Difusió van obtenir el premi Josep M. Casasús i Guri per la publicació dels articles divulgatius sobre la sardana als diaris ‘Ara’ i ‘El Punt Avui’ i ‘RecorDansa’, l’espectacle del grup Sardanista Agramunt, la Cobla Jovenívola d’Agramunt i el Grup Escènic Agramuntí, que a través de la música i dansa escenifiquen els 300 darrers anys del nostre país. També s’ha atorgat a ‘Retrats d’un sentiment’, espectacle de la cobla Marinada i la colla Violetes del Bosc que descriu la realitat social i cultural dels últims 150 anys del país per mitjà de la sardana a través d’un text de Màrius Moneo. 

Els Premis a Mitjans Audiovisuals van ser per a Francesc Botet i Lacueva pel seu blog avibotet.cat amb amplis reportatges fotogràfics dels principals actes sardanistes d’arreu del país; Felip Vallejo i Pellicer pel blog sardanaesportiva.blogspot.com.es, amb informació molt completa principalment de les colles sardanistes i a ’La Iaia XXL’ amb el grup La Iaia i la cobla Bisbal Jove pel seu CD-DVD de pop-rock ‘On és la màgia?’ en què els instruments propis del trio osonenc es fusionen amb els de la cobla en les diverses composicions de què consta. 

El Premis a les Iniciatives Renovadores van recaure al projecte ‘Gira i Gira’ per l’edició del CD amb la Bellpuig Cobla i el grup Polcasol3, impulsat pel Grup Sardanista Montserrat i GR3, Plataforma Cultural i de Lleure, per promoure el coneixement de la cobla i crear un material didàctic adreçat principalment a mestres i monitors que treballen amb infants i joves. 

El lliurament de premis va anar a càrrec de l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini; del president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado i del Coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés. Els premiats d’aquesta edició es van anunciar el passat mes de març durant la proclamació de Calella, Capital de la Sardana 2015

A l’esdeveniment també hi van assistir l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona i els regidors de Cultura i de Cultura Popular de l’Ajuntament de Figueres, Alfons Martínez i Quim Felip. 

La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar els Premis Capital de la Sardana segons les categories establertes. Els criteris per concedir aquests Premis Capital Sardana tenen com a base els mèrits i els esforços desenvolupats i es consensuen entre tots els integrants d’aquest projecte. La comissió recopila, proposa i analitza les diverses propostes i les analitza i debat per escollir-ne els guardonats. 

La part musical de l’esdeveniment va correspondre a la cobla Capital de la Sardana, creada expressament amb diversos músics per a esdeveniments especials com aquest.



Comentaris