'#Úrsula' inspira el cartell de la Fira de #Valls · @RevistaCastells @CollaVella @JovesValls

 


L’etimologia del nom de la patrona de Valls, Úrsula, ha inspirat la imatge gràfica d’enguany de les celebracions de la Fira de Santa Úrsula del proper mes d’octubre. L’enxaneta que corona un pilar intentant arribar a un estel ha estat concebut per la creadora basca Itziar Solla, de l’Estudi de disseny gràfic i digital Gecko.

Així, el cartell de la Fira de Santa Úrsula 2015 s’inspira en els arrels lingüístics de la patrona de Valls, en concret en el fet que en llatí Úrsula vol dir óssa petita i alhora que l’Óssa Menor és una constel·lació del firmament que destaca per l’estrella Polar que assenyala el pol nord i és indispensable per als viatgers i navegants. Inspirant-se en tots aquests paral·lelismes entre la llengua, l’astronomia i la festa, Itziar Solla ha situat un estel en l’extrem dret del cartell de la Fira de Santa Úrsula. L’element més simbòlic de la celebració vallenca de l’octubre, els castells, que han donat lloc al Fòrum Casteller de Santa Úrsula, intenten arribar al firmament.

Els integrants del pilar han estat creats amb uns traços molt clars i senzills que connecten ràpidament amb un públic familiar, el principal usuari d’aquesta destacada celebració del calendari festiu català. La dissenyadora vol homenatjar “l’èxit de l’esforç compartit coronat per la fragilitat del més petit de tots els castellers, l’enxaneta del qual depèn el resultat final”. Alhora Solla destaca que “a través dels estels intento explicar el somni i la il·lusió que hi ha darrera de tot un any de treball per part de les colles castelleres, que en el cas de la ciutat de Valls arriba al seu zenit per Santa Úrsula, la patrona concretada amb el petit estel que el xiquet vol agafar amb la seva mà”.

Itziar Solla és una dissenyadora gràfica que va estudiar a ESDI, l’Escola Superior de disseny de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Va néixer a Getxo (Algorta), però tota la seva vida ha viscut entre Barcelona, Salou i Tarragona. Ha treballat a diferents empreses de Tarragona i Barcelona, i des de l’any 2003 ho fa com a freelance/autònoma. Recentment ha guanyat el concurs de la imatge gràfica de les Festes de Santa Tecla de Tarragona, en aquest cas amb una temàtica dedicada al bestiari fantàstic i concretada en el drac.

La Fira de Santa Úrsula de Valls se celebrarà del dimarts 20 al diumenge 25 d’octubre i està coorganitzada per les dues colles dels Xiquets de Valls, la revista Castells, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Fundació Festes Decennals i l’Ajuntament de Valls.

Per a més informació: www.valls.cat


Extret de http://revistacastells.cat/index.php/2015/07/ursula-inspira-el-cartell-de-la-fira-de-valls/

Comentaris