Maria Garganté recorre a #Sedó la història de #laSegarra de la mà de les #dones que hi han destacat





El divendres 9 d'octubre el Centre Social de Sedó i Riber va acollir la xerrada “Dones de la Segarra: una història en femení”

Maria Garganté, historiadora i antropòloga de la comarca, va fer un recorregut per la història de la Segarra de la mà de dones que van ser importants i a les que no se’ls ha donat el reconeixement que es mereixien. Des de la calafina Santa Calamanda, passant per la guissonenca Servila Praepusa, les cerverines Guinedilda en època medieval, i posteriorment Maria Farreres, Francisca de Merlés, Maria Antònia Ibarra (mare i filla); les remeieres; i la beata Anna Maria Gené; fins a personatges més propers en el temps com Hermínia Grau, esposa de Duran i Sanpere; les poetesses Isabel Solsona i Rosa Fabregat, i moltes altres dones que, per la seva aportació social, personal o laboral, van destacar en la seva època. En darrer lloc, es va parlar de les recentment traspassades Carmen Balcells i Neus Molins, cada una d'elles amb la seva pròpia personalitat i recorregut. 

De totes elles es parlarà en la pàgina de Facebook que Garganté ha creat: “Segarrenques”, on sol·licita la col·laboració per poder identificar totes aquelles dones de la Segarra històrica que hagin destacat. 

Fruit de la voluntat de reconeixement a aquestes dones i, en realitat, a totes les dones, l’Ajuntament de Torrefeta i Florejacs ha creat el cicle “LesDonesdeTiF”, per empoderar i visualitzar aquest col·lectiu.


Informació facilitada per l'Ajuntament de Torrefeta i Florejacs, nmagrans@torrefeta.ddl.net

Comentaris