#RefranyerCatalà de #JoanAmades: ‘TREURE EL SANT CRISTO GROS’




S’usa per a significar que s’ha fet una cosa d’importància extraordinària, que s’ha pres una decisió transcendental. 

Aquesta dita té origen en els costums de la Confraria de la Sagrada Sang de Nostre Senyor Jesucrist, que té al seu càrrec i compte de curar dels condemnats a mort en els darrers moments de la seva vida. Aquesta confraria té dues imatges del Sant Crist, una de més petita que l'altra. La petita és la que ordinàriament es treia en la processó que era organitzada per conduir el condemnat a la forca o cadafal; la grossa, o sia el Sant Cristo gros, sols era treta quan eren penjats tres condemnats alhora, cas que no es donava gaires vegades i, per tant, el fet prenia un caràcter de cosa extraordinària. La Confraria de la Sang fou fundada en 1341, i des del 1547 que està establerta a la parròquia de Santa Maria del Pi, en la qual té altar propi presidit per la imatge del Sant Crist, o sia la que ens ocupa.

En un dels diversos bombardeigs soferts per la ciutat durant el setge de Felip V, una bomba caigué damunt de la volta de l'església del Pi, la foradà, rebotà contra el cap del Sant Cristo gros i el deixà escapçat. Calgué, doncs, fer-li'n un de nou. De manera que el que avui té la imatge no és el mateix que féu l'autor de l'obra.


Imatge extreta de http://joyasdecastillayleon.elnortedecastilla.es/2010/semana-santa/cristo-de-la-paz-de-medina-de-rioseco.html

Extret de ‘Refranyer català’, de Joan Amades. Edició especial Cercle de Lectors, 1989. 

Comentaris