En memòria del mestre Josep Maria Alpiste @Liceu_cat #Cervera #violí




El passat 18 d'agost moria als 74 anys Josep Maria Alpiste. Havia estudiat al Conservatori Municipal de Música de Barcelona amb Joan Massià, Enric Ribó i Eduard Toldrà, i havia aconseguit el premi d'honor de virtuosisme. Va ampliar els seus coneixements amb H. Szeryng i l'any 1967 guanyà la plaça de concertino de l'Orquestra Ciutat de Barcelona fins a l'any 1982, i des de l'any 1981 ocupà la mateixa plaça a l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu. Estava plenament involucrat en la vida musical catalana i actuà al costat de músics com Pere Busquets, Àngel Soler, el Trio Toldrà, Trio Ciutat de Barcelona, Quartet Pedralbes o Trio Handel. També era professor del Conservatori Superior de Música del Liceu i del Conservatori de Música de Cervera.

Josep Maria Alpiste fou un referent per a molts joves que pensaven en la música clàssica com a projecte de vida i una icona catalana en el món del violí. Persona afable i gens distant, podies mantenir amb ell una engrescadora conversa. Noctàmbul de vocació i amb un humor que sempre irradiava, va tenir un bon nombre d'alumnes al nostre conservatori que segur que el recordaran.

Però fem memòria del seu pas per Cervera. Eren els primers anys que funcionava l'escola de música quan la direcció del centre es posà en contacte amb ell. La seva predisposició per col·laborar amb el nostre centre fou total, i amb una bona regularitat es féu present a Cervera. Com a assessor musical i cap d'estudis, professor, impulsor del departament de corda... Sempre tenia un bon consell i amb la seva experiència podies estar plenament convençut que les primeres passes de la nostra escola eren fermes i sòlides.

Fou també un dels responsables de consolidar el departament de corda i de preveure un conjunt instrumental -que veié la llum el curs 1983-84-, i un any després l'Orquestra de Cambra -de qui en fou el director durant uns anys, conjuntament amb Narcís Saladrigues.

Podem recordar-lo també en el Curs i Festival d'estiu de Cervera, en nombrosos concerts amb l'insigne Trio Ciutat de Cervera -conjuntament amb Jordi Vilaprinyó i Richard Talkowsky- o bé com a solista en la inauguració l'any 1985 de l'auditori municipal, al costat dels Solistes de Catalunya.

En una època que tot era nou i que es volia construir un bon centre educatiu, la figura de Josep Maria Alpiste fou cabdal. Ell, que de petit utilitzava les agulles de fer mitja de la seva mare per fer veure que tocava el violí, sabia que el somni del fet musical era possible i el volia fer extensiu també als joves de l'escola de Cervera.

Josep Maria, moltes gràcies pel que ens has donat, per la teva empremta, pel que ens has ensenyat, però també pel que hem compartit i ens has fet viure. Cervera et deu molt i aquí sempre tindrem un bon record teu. Descansa en pau.

Escrit de Santi Riu, extret de la revista 'Segarra', núm. 226, setembre 2015


Imatge extreta de http://amf2010blog.blogspot.com.es/2015/01/josep-m-alpiste-el-primer-violin-de-la.html

Comentaris