La revista 'Segarra' reflexiona sobre la necessitat a #Cervera d'un nou auditori de música




Editorial de la revista 'Segarra'
Núm. 225, agost 2015


Cal resoldre el tema d'un nou auditori de música per Cervera

Disposar d'un bon auditori de música a Cervera és una necessitat sentida per tot el món de la música a la nostra ciutat, i no és ni una novetat ni una ocurrència. Però és, també, una condició per consolidar i potenciar l'activitat musical a la ciutat com un dels seus eixos estratègics.

Els actius que justifiquen aquesta necessitat són ben coneguts: la ciutat disposa de conservatori municipal i escola de música des de l'any 1982; el mateix any 1982 es va constituir l'Associació d'Amics de la Música, que va començar a organitzar els cicles de concerts; comptem amb 35 edicions del Curs i del Festival Internacional; Cervera compta amb un important moviment coral, i, més recentment, el Festival de Pasqua és una realitat amb important projecció exterior. I totes aquestes peces, i d'altres -com que el consum de música és important en quantitat i qualitat-, han permès un clar posicionament per situar Cervera com a ciutat de la música.

En aquest context, la Paeria va organitzar, fa prop de mig any, la jornada 'Cervera, ciutat de la música clàssica', un espai de trobada, participació i debat per reforçar el paper de la ciutat com a referent cultural i musical a Catalunya i amb l'objectiu d'esdevenir la capital de la música clàssica. A la jornada hi van participar, a més d'autoritats institucionals, unes vint persones vinculades professionalment a la música clàssica. Els subgrups de treball i la comissió sencera van arribar a unes conclusions ben eloqüents i interessants que 'Segarra' ja va publicar en el seu moment. I al centre del debat i les conclusions hi ha, sens dubte, la necessitat de disposar d'un espai adequat per escoltar i gaudir de la música.

Certament, disposar d'un bon auditori hauria de ser un dels grans temes de l'agenda municipal per a aquesta legislatura. El que comença a ser insostenible és tenir una important i consolidada trajectòria i no disposar de la infraestructura necessària; d'altres ciutats, per contra, disposen de la infraestructura i 'només' els resta omplir-la d'activitat.

El gran dilema, per poder escoltar i gaudir de la música tal com pertoca, és o bé construir una nova infraestructura (bé sigui amb finalitats exclusivament musicals bé sigui amb funcions polivalents) o bé adaptar-ne alguna d'existent. És lloable que es vulgui rehabilitar parcialment l'actual auditori, però hom coincideix que la seva mala acústica desaconsella invertir-hi res. Per això potser ja és el moment de pensar en un altre edifici. Sobre això s'han posat damunt la taula diverses opcions: l'antic cinema Casal totalment rehabilitat; el seccionament del Gran Teatre -potser de difícil solució si no hi ha una caixa acústica-; el convent de Sant Domènec -on amb la rehabilitació de l'espai s'ha cuidat l'acústica, o la construcció d'un edifici de nova planta al costat del conservatori -de fet, en el primer esborrany ja es dibuixava així, i molts llocs com Lleida o Vilaseca ho tenen adjunt, i d'aquesta manera ambdues institucions es retroalimenten.

Però reclamar un nou auditori és imprecís. Què necessita Cervera exactament? Necessitem un auditori per a 200 o 300 persones per als actes habituals de cambra, recitals, etc., i que hi pogués cabre una orquestra de cambra. En canvi, els grans esdeveniments, els extraordinaris, s'haurien de fer al Gran Teatre, al paranimf de la Universitat, etc., però això ocorreria, sens dubte, en poques i extraordinàries ocasions.

Les preguntes que plantegem al govern de la Paeria són diverses: s'ha avançat en cap dels punts assenyalats a les jornades? El tema del nou auditori ha entrat a l'agenda del govern? Podem ja posar-hi fil a l'agulla? S'ha fet res a nivell de govern i se n'ha parlat amb l'oposició? Podem pensar en un projecte d'aquestes dimensions, si més no estudiat, mirat, projectat i en vies de solució en aquesta legislatura? Malgrat no disposar ara mateix dels recursos econòmics per a un gran projecte com aquest, podem avançar camí? Parlem novament de fer un Mercat de la Música, això és una bona notícia, però on escoltarem, de nou, les propostes musicals? Hi ha consens entre totes les forces polítiques de la ciutat a la Paeria sobre aquest gran projecte?


Imatge extreta de http://blog.pucp.edu.pe/blog/labutacavacia/

Comentaris