PATRIMONI DISPERS DE LA SEGARRA (IV): 'Retaule de Guimerà' (Museu Episcopal de Vic)




Ramon de Mur va ser el principal pintor representant del primer gòtic internacional de l'escola de Tarragona, i va estar actiu al llarg de les tres primeres dècades del segle XV. Des del seu taller establert a Tàrrega va realitzar nombroses obres a les comarques de l'Urgell, la Segarra, la Conca de Barberà i les Garrigues. La seva obra conservada més important que es coneix és aquest gran retaule de Santa Maria de Guimerà encarregat pels prohoms d'aquesta vila, segurament vers l'any 1402 i no acabat fins l'any 1412, data que se sap que es va col·locar definitivament a l'altar major de l'església. 

Les dotze úniques taules que s'han conservat d'aquest retaule van ingressar al Museu Episcopal de Vic a finals del segle XIX provinents directament de l'església de Guimerà. Les dimensions d'aquest retaule, segons la hipòtesi d'Alcolea i Gudiol, juntament amb les altres taules perdudes, devien ser aproximadament de set metres i mig d'alçada i cinc metres i mig d'amplada. La construcció del nou edifici del Museu ha permès reservar un espai especial per a la seva instal·lació. Per tal de poder gaudir d'una millor visió dels compartiments superiors, la taula amb les escenes de l'Aparició de la Mare de Déu a sant Tomàs i el Sant Sopar, s'ha optat per desplaçar-la al costat esquerre de la composició general. Els vint-i-tres compartiments conservats al Museu representen escenes de l'antic testament i del nou testament des de la creació d'Adam fins a l'ascensió de Crist. L'estil de Ramon de Mur, com el dels altres pintors d'aquesta primera etapa del gòtic internacional, es caracteritza per l'ús d'una gamma de colors molt rica i contrastada. 





El fet de tenir el taller allunyat dels grans centres de producció va permetre a l'artista crear unes composicions escèniques molt originals i imaginatives cercant moltes vegades la seva inspiració dintre del subconscient d'arrel popular. Són especialment singulars les escenes del pas del mar Roig, del Judici Final i del Davallament de Crist als Llimbs on els benaurats surten de la boca d'un monstre infernal que emmarca l'escena. 

A més d'aquest retaule el Museu conserva tres obres més de l'artista, d'entre les quals destaquen els compartiments d'una predel·la provinent de Glorieta (Passanant, Conca de Barberà), amb les figures de mig cos de sant Joan Evangelista, sant Llucià i santa Bàrbara, que s'exposen al costat del gran retaule de Guimerà.


Ramon de Mur
Retaule de Guimerà
Tàrrega (?)
1402 - 1412
Pintura al tremp sobre fusta
526 x 676 cm
Provinent de l'església parroquial de Santa Maria de Guimerà (Urgell)
MEV 853, 854, 870, 876-878, 880-884, 888


Extret de http://www.museuepiscopalvic.com/coleccions_more.asp?id=108&recorregut=1

Comentaris