dimecres, 1 de juliol de 2015

Ontinyent recuperarà la Tartuga i l’Àguila del segle XVI · #aligues #bestiarifestiu
La Tartuga i l’Àguila, figures processionals del Corpus d’Ontinyent al segle XVI, tornaran a desfilar a la ciutat 400 anys després. Així serà després que l’Ajuntament d’Ontinyent i l’Associació de Gegants i Cabets hagen estat treballant en la recuperació d’estes figures històriques, habituals al Corpus de València, que seran presentades coincidint amb la festivitat del 9 d’octubre (l’Àguila) i el 7 de desembre, vespra de la Purísima (la Tartuga). Les figures, anomenades “de bestiari”, tenen diferents significats: la Tartuga, coneguda també com Tarasca o Cucafera, representa el mal, fent referència a una figura monstruosa que, segons la tradició, va ser dominada per santa Marta, en una clara al·legoria del triomf del bé. L’Àguila, present al Corpus de València i de Morella, des del punt de vista civil representa la pròpia ciutat, i és el personatge encarregat de saludar les autoritats o de rebre amb el seu ball invitats solemnes.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava hui en l’acte de presentació de les noves figures que “des del Govern d’Ontinyent tenim molt clar la importància no sols de mantenir i transmetre els nostres trets identitaris, sinó també que posar en valor i engrandir les festes i tradicions locals ens servirà per atraure cada volta més gent a la ciutat”, destacava. El president de l’Associació de Gegants i Cabets, Xavier Llopis, explicava que la idea de recuperar estes figures va nàixer en conéixer l’existència en els arxius municipals de documentació del segle XVII sobre la figura de la Tartuga. Després, es va plantejar a l’alcalde i a la Regidoria de Cultura la seua recuperació. Davant la favorable acollida, “ens vam posar mans a l’obra per buscar taller, pressupostos, música,  etc., i immersos en aquesta tasca, ens va arribar una nova sorpresa perquè van sorgir referències d’una altra figura del bestiari, l’Àguila”.

L’existència d’esta figura fins i tot és anterior, segons un informe de l’arxiver municipal, Vicent Terol, en el qual es constata que probablement totes dues van ser construïdes per l’escultor valencià Lluís Monyós a finals del segle XVI. L'Ajuntament i l'Associació van estar d’acord de recuperar totes dues figures, i des de finals d’octubre de 2014 s’ha estat treballant perquè a les acaballes del present any, Ontinyent recupere, més de 400 anys després, les dues figures: la Tartuga i l’Àguila. El regidor de Cultura, Àlex Borrell, assenyalava que la propietat de la figura “serà municipal, igual que ho són els Gegants i Cabets, i l’Associació la dipositària i mantenidora de la peça. El treball conjunt ens ha servit als últims temps per assolir avanços com l’exposició al públic dels Gegants i Cabets al palau de la Vila, ara anem a recuperar estes figures, i anem a seguir treballant junts per seguir avançant en la recuperació del patrimoni festiu i cultural de la ciutat”, avançava. Borrell explicava que s’han demanat distints pressupostos a diferents tallers constructors, tot acceptant-se els que millor complien amb el binomi preu-originalitat del dibuix de les figures.

Per recuperar les figures, s’ha estat buscant tota la informació possible: la de l’Àguila ja està en procés de construcció: serà daurada, durà la corona de l’escut de la ciutat i l’espiell per on mirarà el portador de la figura durà la senyera que també hi figura a l’escut heràldic. A més a més, es tractarà de recrear una perspectiva del Benicadell on es pot imaginar la silueta d’una àguila. Com que la figura representarà la ciutat, està prevista la presentació aprofitant la festivitat del 9 d’octubre, i es comptarà amb un nou ball i una cercavila amb música composta per Saül Gómez.

Pel que fa a la Tartuga, el taller que se'n farà càrrec de la construcció es basarà en un dibuix del segle XVI que es troba al Museu Nacional de París; necessitarà dos portadors i serà presentada la vespra de la Puríssima, dia 7 de desembre, amb música del ball i de cercavila composta per Ferran Sanchis. Xavier Llopis tenia paraules d’agraïment per a l’Ajuntament, l’alcalde i el regidor de Cultura “per creure en nosaltres i en el que fem, i per tots aquells que estan participant en la creació d’estes figures, que fins al dia de l’estrena no se sabrà exactament com són, per mantenir la sorpresa”. L’alcalde, el regidor i el president de l’Associació coincidien a destacar que “els Gegants i Cabets són molt volguts per tots els ontinyentins i ontinyentines, i anem a treballar perquè amb el temps se senten també identificats i orgullosos de les dues noves figures que ben prompte tindrem”, concloïen.


Extret de http://www.ontinyent.es/content/ontinyent-recupera-les-figures-historiques-de-la-tartuga-i-de-l-aguila-del-segle-xvi