Les #bruixes en la #toponímia catalana (I)




La toponímia de Catalunya que té a veure amb el món de les bruixes és molt extensa, inacabable. D'una banda hi ha els llocs on se celebraven els grans sàbats, i de l'altra els de les reunions d'abast local; un mapa estrany per a una geografia molt desconeguda.

En aquest mapa també cal afegir-hi els llocs on es produïren fets remarcables, sobretot on hi va haver judicis i execucions, en el marc de les caceres de bruixes dels segles XVI i XVII. I finalment hi ha les poblacions on actualment es fan fires, trobades, congressos o festes que volen mantenir viva la tradició de les bruixes catalanes.

Els grans sàbats se celebraven en escenaris aïllats i potents: en cims elevats o en ruïnes de castells, o en dòlmens i menhirs. A la serra de Verdera, sobre Sant Pere de Rodes, al cim del Canigó -que Verdaguer exalça com "l'Olimp de les fades"-, al cim del Pedraforca, a la serra del Cadí, a la Maladeta, al puig Ventós, al Montsant, al castell de Miravet, al de Montsoriu, al cim de Font d'Argent, a les Agudes del Montseny, a l'estany de Calandrà i al d'Engolasters a Andorra. O a la plaça Major de Molins de Rei, al Baix Llobregat, o a la plaça Balladora de Santa Perpètua o a Sant Bartomeu del Grau. O a Vallgorguina, al dolmen de Pedra Gentil, al Maresme. O vora les rocasses del cap Norfeu. O al pla de Beret les de la vall d'Àneu, o les de la vall Ferrera a Sant Joan de l'Erm. O a la roca de Dom, prop d'Avinyó...

Altres poblacions acollien trobades menys nombroses: la Ribera de Cardós, la Baronia de Rialb, Bagà, Queralbs, Molló, Montagut de Fluvià, Cadaqués, Bàscara, Gombrèn, Navars, Sant Pere de Casserres -les Masies de Roda-, Pruit, Vilanova de Sau, Savassona, Espinzella i Bordoriol -Viladrau-, Sant Hilari Sacalm, Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols, Monistrol de Calders, Sant Feliu de Codines, Samalús, Corró d'Amunt, Llerona -les Franqueses del Vallès-, Vilalba Sasserra, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Mar, Dosrius, Tordera -Granyanella-, Santa Maria de Montmagastrell -Tàrrega-, Alpicat, Guimerà, Solivella, Vimbodí, Ulldemolins, Altafulla o Mont-roig del Camp.

(...)


Text extret del llibre "Les bruixes es pentinen", de Joan Soler i Amigó i Roser Pubill, Ed. Pòrtic, 2014.

Imatge extreta de http://catalunyavan.com/rent/portfolio/on-dormir/#

Comentaris