Taller de fotografia de correfocs de Juan Jose 'Potti' Luna al Centre Cívic 'Pati Llimona' (BCN)




Organitza: Centre Cívic 'Pati Llimona', a Ciutat Vella, Barcelona
Professor: José Juan 'Potti' Luna
Durada: 9 hores, en 3 sessions
Inici/final: del 18 al 20 de juliol de 2015
Preu: 48,46 €
Horaris:
  • Dissabte 18: de 10.30 a 13.30 h.
  • Diumenge al vespre/nit (acordar hora amb el professor): sessió pràctica a la Festa Major del Poble Sec
  • Dilluns 20: de 18 a 21 h.
Els Ball de Diables i, posteriorment, els correfocs, són de les tradicions més espectaculars i arrelades arreu del país. Però és gràcies a la plasticitat de la festa, amb el joc entre els diables i la gent, el treball darrera de la roba i el propi foc i la contínua pluja d’espurnes el que fa que d’aquesta tradició, una llepolia fotogràfica que no sempre és fàcil de fotografiar. Amb aquest curs mirarem de posar les bases per a crear la nostra pròpia manera de fotografiar aquest tipus de festes.


Objectiu del taller

Conèixer els principis bàsics per a iniciar-se en la fotografia de correfocs.

Metodologia

Es combinaran classes teòriques i pràctiques seguint la següent temporalització
Dissabte: classes teòriques.
Diumenge:  classe pràctica al correfoc del poble-sec
Dilluns: posada en comú de fotografia més comentaris dels resultats.

Programa

Al llarg de les sessions se desenvoluparan els següents punts:
  1. Diables, dimonis, dimonions i altres bèsties del país. Què són els correfocs?
On explicarem, de manera breu i concisa, la història d’aquesta tradició i de quina manera s’ha arrelat al país. Com s’ha expandit i canviat i altres possibles festes on el foc i la pirotècnia tenen gran cabuda. Per poder fotografiar bé una festa cal conèixer-la.
  1. Abans de sortir protegeix el teu equip.
Quan entrem dintre d’un correfoc ho fem a un lloc on plouen espurnes i hi ha diferents tipus de materials químics en combustió. No és perillós però, amb un poc de mala sort, pot fer malbé el nostre equip. Cal tenir-hi cura i protegir el equip i protegir-nos nosaltres mateixos i en aquest apartat explicarem com fer-ho i les solucions més comuns.
  1. Què necessitem per fotografiar els correfocs?
Quin equip és el més adient? Com ho hem de fer? Què hem de dur? Què no hem de dur? Què ens agradaria dur però no duem? Totes aquestes preguntes se intentaran respondre d’una manera més o menys assenyada al llarg d’aquest apartat.
  1. La llum als correfocs. El gran problema a l’hora de fotografiar-los.
La fotografia és l’art de captar la llum i la llum als correfocs és els que els fa especials i a l’hora difícils de fotografiar. Les espurnes corren amunt i avall i els diables amb la seva pirotècnia creen ombres i llum a dojo. Com jugar amb elles? Hem de dur llum extra? Quin serà el gran problema que tindrem?
  1. Inspira’t! Però no massa. Què cercar als correfocs?
Llum, història, diables… però què és allò realment interessant als correfocs? Què hem de cercar? què no hem de cercar? Mirarem de contestar dubtes, explicar històries i aclarir, o no, les idees de tots els participants per tal de que el proper correfoc o ball de diables al que vagin tinguin grans reptes!
Diumenge
  1. Anem a fotografiar un correfoc!
La part pràctica de tot això. Anirem a fotografiar un correfoc, dintre de Barcelona, per a mirar de posar en pràctica tot el que hem parlat i fet. D’aquesta manera mirarem de treure a la llum nous dubtes, problemes i experiències que no hagin sortit al llarg de les classes teòriques.
Dilluns
  1. Ens les mirem i ho comentem?
Després de fer-les toca mirar-les i comentar tot allò que cregueu interessant per tal de posar en valor tot el que haguem fet durant el curs. Problemes al llarg de la part pràctica, dubtes que puguin haver sortit, comentaris, problemes a l’hora d’editar-les, etc…

A qui va destinat

El curs va adreçat a tota aquella persona, que faci fotografies, i que tingui interès en com fotografiar correfocs i altres festes amb pirotècnia. S’ha de tenir coneixements bàsic de la càmera.

Comentaris