'L'ALTA SEGARRA EN LA HISTÒRIA', una miscel·lània 'glocal'

 
 
 
En el marc de la celebració del Mil·lenari de Calaf, el passat 30 d'abril la Unió Calafina acollí la presentació de la interessant miscel·lània 'L'Alta Segarra en la història', un recull de tretze articles sobre la història del municipi de Calaf i de la comarca que l'envolta.
 
L'acte l'encetà l'Escola Municipal de Música amb l'estrena de la versió musicada de l'Auca del Mercat de Calaf. Basant-se en les conegudes vinyetes de l'artista calafí Ramon Sala i Coy, el director, pianista i professor Pol Pastor va escriure una encertada música per acompanyar cada un dels versos. La cantata, d'allò més amena, àgil i contundent, va repetir-se dues vegades davant d'un públic ben entusiasmat.

Després de l'actuació musical va tenir lloc la presentació de “L'Alta Segarra en la història” a càrrec dels membres de la comissió del Mil·lenari Joan Sanglas, Joan Graells i Josep M. Solà, acompanyats del director de l'oficina de La Caixa de Calaf, Francesc V. Rodón. Joan Sanglas va fer notar que la presentació s'esqueia en un dia ben assenyalat, 30 d'abril, quan era  precisament en aquesta data i mil anys abans, que el Bisbe Borrell lliurava les terres de Calaf a Guillem d'Oló. Per la seva banda, Joan Graells va proposar que la tasca encetada amb aquesta miscel·lània pugui tenir continuïtat, per exemple, amb la creació d'un centre d'estudis i investigació de l'Alta Segarra. Graells també va parlar de la identitat i la història d'aquesta àrea, i va defensar la creació d'una nova comarca que s'adapti a la realitat del territori. L'escriptor Josep M. Solà va parlar del caràcter “glocal” de l'obra i del cicle de xerrades que s'ha realitzat durant aquest any, i va dir que “L'Alta Segarra en la història” hauria de formar part de tota biblioteca, juntament amb obres com la “Topografia mèdica”, “Els cuplets dels Pastorets de Calaf” o “La història de Calaf”, entre d'altres.

El volum “L'Alta Segarra en la història” ja es pot adquirir a les llibreries de Calaf. De cara al mes de setembre és previst que es presenti un segon volum, que recollirà les tretze interessants conferències que s'han portat a terme al llarg d'aquests dotze mesos.


Imatge de la Núria Tomàs, extreta de http://nuriatomas.blogspot.com/2014/02/lalta-segarra-tambe-te-encant.html

Informació extreta de http://www.calaf.cat/actualitat/noticies/es-presenta-el-volum-lalta-segarra-en-la-historia-i-la-versio-musicada-de-lauca-del-mercat-100.html

Comentaris