divendres, 1 de maig de 2015

Jocs populars i tradicionals dels Països Catalans: A PIOLA
A piola

Material: No necessita material

Nombre de jugadors: Grups de 6 o 7

Objectiu: Aconseguir saltar per no ser el “poltre”

Desenvolupament del joc:

Primer cal decidir qui para. Es pot fer jugant a palletes: totes han de ser d’igual llargària excepte dues. Qui treu la llarga bota primer i qui treu la curta, li toca parar i fer de poltre.
Es dibuixa una ratlla a terra i cal tenir en compte que cada vegada que un jugador boti o faci el que li manen, abans haurà de trepitjar la ratlla. El jugador que para s’ha d’ajupir posant les mans darrere el clatell i doblegant l’esquena. S’ha de col·locar a prop de la ratlla.

El primer jugador que salta, qui ha tret la palleta més llarga, comença dient “Piola, burro un!” i, des de damunt de la ratlla, salta al jugador que para agafant empenta i col.locant les mans damunt la seva esquena. Els altres jugadors han de fer el mateix i si algun no aconsegueix saltar o no trepitja la ratlla, es posa a parar.

A la segona volta el jugador que para es posa una passa lluny de la ratlla, així cada vegada es bota de més lluny i sempre seguint el mateix ordre de jugadors. El primer jugador decideix com es saltarà cada vegada. Per exemple, “Piola, burro dos, passa i bot!” a la segona volta. O bé “Piola, burro tres, bot peus junts i passa!”, “Piola, burro quatre, bot a peu coix, passa i bot llarg!”, “Piola, burro cinc, un bot i dues passes!” o “Piola, burro sis, tres passes botades!”.

Si el primer jugador falla, es posa a parar i el segon jugador es converteix en el primer i és qui decideix com saltar. S’acaba quan algun dels jugadors ha fet sis voltes completes sense haver fallat cap vegada.


Extret de https://www.omnium.cat/contingut-programa/piola