Notables millores a l'interior de l'església romànica de Sant Jordi d'Alta-riba





Durant les celebracions de Sant Jordi Shan tingut lloc al llogaret d’Alta-riba, municipi d’Estaràs, les tradicionals misses de Sant Jordi, i la inauguració de les obres, intervencions i millores fetes en l’interior de l’església romànica, així com la celebració de la diada amb el repartiment popular de la coca beneïda de Sant Jordi.

L’esglesiola de Sant Jordi, és important perquè s’hi venera una de les dues relíquies del Sant existents a Catalunya, conté el Sagrari de pedra més antic del món, documentat l’any 1358; així com perquè custodia una pila baptismal romànica de dimensions considerables.

El primer document que parla de l’edifici i l’advocació a Sant Jordi és el testament del cavaller Berenguer d’Alta-riba, castlà del terme, de l’any 1183. Malgrat que s’han realitzat intervencions al segle XVIII on es va fer el campanar, el cor i els altars laterals buidats en els murs, la planta del temple no ha sofert modificacions, conservant, fins avui en dia, l’essència de les petites esglésies medievals de la Segarra.

Les obres i intervencions que s’han dut a terme resumidament han estat integrals i contemplen els apartats d’obres, pintura, decoració i il·luminació.

Les obres han consistit en el sanejament integral del morter de l’altar nord dedicat al Sagrat Cor; atès que degut a les humitats estava molt malmès i bufat i amb grans esquerdes i despreniments. Una altra intervenció ha estat en la zona de la pica baptismal romànica, consistent en la restauració de la mateixa, amb el sanejament de les faltes de morter en la part que l’envolta i amb la construcció d’una petita volta per dignificar i harmonitzar l’espai on està encastada; així com molts d’altres petits arranjaments en diferents parts de l’esglesiola.

Les intervencions en pintura han estat en tots els espais de l’església enguixats i que diferencien els elements del segle XVIII dels romànics que es mostren en pedra vista i són: la volta que subjecta el cor; la paret de les escales que pugen al cor, així com la paret adjunta del baptisteri i la reixa que el protegeix; els arcosolis dels altars laterals; i la mitja lluna de la zona d’accés al campanar. També s’ha fet un tractament contra els corcs en els bancs i altres elements de fusta, i s’han pintat tots els seients de l’església. Les intervencions en decoració han aportat al temple nous elements artístics com els escuts d’Alta-riba en els encapçalaments dels altars laterals; una dotació d’una faixa de fusta esmaltada en els peus de la figura de sant Jordi amb una reproducció del reliquiari, a fi de projectar i identificar millor el sant venerat a la Segarra; un escut artístic de Sant Jordi en l’arc del cor; i un òcul amb la imatge de l’esperit sant representat per un colom, d’inspiració romànica en l’interior del baptisteri. Sobre l’altar central o major, s’ha instal·lat un nou element de fusta que emmarca l’altar i la pedra consagrada primigènia. I finalment s’han readaptat i actualitzat, els elements obsolets de ferro que s’utilitzaven de porta-espelmes, als nous formats de ciris d’avui, personalitzant-lo i decorant-lo amb l’escut de Sant Jordi.

Les intervencions en la il·luminació han estat en la zona de l’altar major, canviant els antics paraments per altres de baix consum i tecnologia led i s’han afegit una filera de focus a cada costat dotant l’altar d’una llum molt càlida que enalteix el frontal. Pels altars laterals s’han escollit uns focus amb reflectors de gran concentració per destacar les figures dels altars laterals amb la llum; i a més a més s’han actualitzat les aranyes de forja, transformant els mecanismes elèctrics dels punts de llum i els seus globus de vidre groc per mecanismes elèctrics en forma d’espelma i bombetes de tecnologia led. Altrament s’ha dotat d’un punt de llum en l’interior de la zona del baptisteri i a l’entrada de l’esglesiola.

Tot plegat ha estat un renovació integral que s’ha pogut dur a terme gràcies al mecenatge del Sr. David Miquel; i l’ajuda i mà d’obra dels veïns de Cal Graells, i l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba, que han aportat més de 300 hores de treball voluntari.

Gràcies a tots ells l’església romànica de Sant Jordi d’Alta-riba, que custodia la preuada relíquia del sant, ha recuperat tot el seu esplendor interior.

Castell Sant Miquel d’Alta-riba

L’altra joia del poble medieval d’Alta-riba és el seu castell de Sant Miquel, que l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA) treballa intensament per recuperar-lo de la ruïna en què es troba i treballa per retornar-li l’esplendor.

Els Amics del Castell estan duent una intensa i continuada tanda de reunions amb les administracions implicades. AACSMA no deixa de treballar amb els tècnics i polítics de les administracions, i esperen que a finals d’any estiguin els permisos desencallats i la reordenació urbanística aprovada per poder començar les obres de consolidació, restauració i recuperació de la fortalesa, que vol esdevenir un pol d’interès turístic pel municipi i la comarca, juntament amb la perla de l’esglesiola de Sant Jordi.


Informació facilitada per l'Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba (AACSMA), castellaltarriba@gmail.com

Comentaris