La imatgeria de Girona incorpora LA MULA BABA




La imatgeria festiva de Girona té, des de diumenge, un personatge més. La Mula Baba va fer l'estrena oficial en l'última jornada de les festes de primavera de la ciutat. La mulassa de Girona va ser la protagonista en una cercavila juntament amb tres bèsties més (la de Sant Feliu de Pallerols, la de Reus i Le Poulain de Pesenàs, de la regió del Llenguadoc-Rosselló) i l'acompanyament musical de la Girona Marxing Band.

La Mula Baba va ser el centre d'atenció en l'aplec de mulasses. Havia sortit per les Fires de Sant Narcís de l'any passat, pel Girona 10 d'aquest any i per la Fira de la Mediterrània de Manresa, però ahir era el seu gran dia.

Per començar, cap a dos quarts de dotze, des de la panxa de la mulassa hi va haver un espectacle de titelles a la rambla de la Llibertat. Va ser una recreació lliure de la llegenda del Tarlà, amb personatges com ara el mateix joglar, el dimoni Bufarull i la bruixa de la Catedral. Tot seguit, la mulassa de Girona i les seves tres acompanyants van començar a traginar pels carrers amb música i amb ganes de divertir petits i grans.

Des de la rambla de la Llibertat, la marxa va enfilar l'Argenteria. Allà, la mulassa, que pesa uns 60 quilos i fa 2 metres i mig d'alçària, va estirar el coll i amb el cap va saludar el Tarlà, l'element característic de la primavera gironina. El recorregut va seguir pels carrers del Barri Vell fins a la plaça dels Jurats. Allà, cap a dos quarts d'una del migdia, la nova figura del bestiari popular va treure foc pels narius (gens perillós) per fer jugar els presents i per passar-ho bé.

La Mula Baba és la concreció de la voluntat de recuperar velles figures populars. Per fer-ho possible, ha nascut l'associació Baba Babarota. La iniciativa va guanyar la beca Jaume Casademont.

Des del 1610

Documents municipals donen fe que l'any 1610 ja hi havia una mulassa a Girona. Segons Nuxu Perpinyà, escultor de la Mula Baba, i Ramon Grau, aquesta figura hauria estat aixafada el 1859 a la capella de Sant Miquel, que feia de magatzem.


Informació de Jordi Ferrer i imatge de Joan Sabater, extrets de http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/848280-la-imatgeria-de-girona-incorpora-la-mula-baba.html?tmpl=component&print=1&page=

Comentaris