Copons celebra la primera edició dels Goigs de Sant Magí




Demà dissabte, 25 d’abril del 2015, a les 5 de la tarda, a l’església parroquial de Santa Maria de Copons, es farà l’acte de presentació de la primera edició dels Goigs a llaor de Sant Magí, venerat al pedronet de Copons. Amb aquesta meravellosa i acurada edició de Gogistes Tarragonins, Copons engrandeix la tradició gogística: un fet cultural singular dels Països Catalans.

Música de nova composició

La música és de nova composició. La lletra és la clàssica dels goigs del santuari de Sant Magí de la Brufaganya, per a mantenir-hi la mateixa tradició maginenca que trobem a les diverses localitzacions on s’honra el sant, però ha estat revisada i s’hi han afegit unes boniques estrofes dedicades a Copons. Les il·lustracions, creades expressament per a aquesta edició, i la maquetació en general són senzillament exquisides.

A la presentació hi participaran Adolf Quetcuti (president de la Confraria de Sant Magí màrtir de Tarragona), el Cor Trinvant de Calaf i els Músics de Copons. Seguidament a la presentació dels goigs, se celebrarà una missa de vigília en honor a Sant Magí, i, com a cloenda, hi haurà coca per a tothom!

Cita obligada pels amants dels goigs

Aquesta celebració, que representa una cita obligada per a tots els amants dels goigs i/o devots de sant Magí, es portarà a cap gràcies a la inestimable col·laboració de la Parròquia de Santa Maria de Copons i de l’Ajuntament de Copons, així com dels Gogistes Tarragonins i dels veïns del poble.

Paral·lelament a la presentació dels goigs, l’Ajuntament de Copons col·locarà una placa commemorativa al pedró de Sant Magí, on s’hi podran llegir les estrofes dels goigs pròpies de Copons, tot ennoblint una mica més aquest racó tan estimat de la vila.

El pedró de sant Magí de Copons fou rescatat de l'abandó l'any 2011. La petita i atrotinada imatge que hi havia en aquell moment, així com la fornícula, foren restaurades i tornaren a fer goig. La recuperació del pedró, i, encara més, la compra per col·lecta popular de l'actual imatge i la seva benedicció el 13 de gener del 2013, després de la desaparició de la que tot just havia estat restaurada, han fet redescobrir als coponencs aquest patrimoni comú.

Tot i la senzillesa del pedró, "sant Magí" ha deixat una empremta inqüestionable a Copons: dóna nom a un carrer, a una de les entrades al poble i a un dels aparcaments municipals.

Aquests goigs a llaor de sant Magí, venerat al pedronet de Copons, que ja es van preestrenar amb joia el passat 6 de juliol del 2014, amb motiu de la segona visita pastoral del bisbe de Vic, Romà Casanova, neixen amb el desig d'honrar amb més solemnitat sant Magí, tot acompanyant les celebracions que li són dedicades des de que es va recuperar el pedró de Copons, destacant-ne la benedicció i repartiment de l'aigua miraculosa que es du a terme per la festa major d’estiu.


Comentaris