El CoNCA fa públics els Premis Nacionals de Cultura 2015




El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha donat a conèixer els deu guanyadors dels Premis Nacionals de Cultura 2015. Són Josep Maria Cadena; Guillermina Coll; Núria Espert; la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya; la Fundació Privada Espai Guinovart; Francesc Parcerisas; Xavier Pla; Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; Amèlia Riera, i Jaime Rosales. El lliurament tindrà lloc el proper 17 de juny.

Com en els dos darrers anys, el jurat ha escollit els guardonats sota una única categoria, i amb la seva distinció ha volgut posar de relleu “deu referents que contribueixen a enriquir i enaltir el projecte cultural català, deu exemples a seguir que gaudeixen del reconeixement tant del sector professional com de la ciutadania".




Premis Nacionals de Cultura 2015

El plenari del CoNCA ha distingit el periodista Josep Maria Cadena (Barcelona, 1935) per la seva dilatada trajectòria en l’àmbit de la crítica d’art, i especialment per la seva contribució a l’estudi, la difusió i l’anàlisi del periodisme gràfic català, des dels autors de les revistes de primers de segle XX fins als més contemporanis. El jurat destaca que els seus estudis vinculen la consciència i l’afirmació de les arrels dels mitjans de comunicació catalans amb la il·lustració. “Més enllà de la seva dimensió periodística, la tasca de Cadena conté una dimensió artística i de tradició que la fan única i essencial en el patrimoni cultural i periodístic català”, afegeix.

Guillermina Coll (Barcelona, 1951) ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura per la seva “significativa aportació” a la dansa catalana i al seu ensenyament. El veredicte afirma que ha destacat com a primera ballarina del Liceu; com a solista del Ballet de Valònia i del Reial Ballet de Flandes; com a directora Dart Companyia de Dansa, i com a docent de l’Institut del Teatre. “Coll és un exemple de rigor i creativitat que compta amb el reconeixement del sector i personifica la voluntat de comprendre l’univers de la dansa catalana”.

Per la seva part, Núria Espert (L’Hospitalet de Llobregat, 1935) ha estat distingida com a reconeixement a una dilatada i consolidada trajectòria internacional com a actriu, directora teatral i empresària de teatre, que ha deixat un “rastre inesborrable” en l’escena teatral catalana i de l’Estat espanyol. “Ànima d’innombrables projectes teatrals, Espert és una de les representants incontestables de la història del teatre català i ha contribuït, entre d’altres, a relligar els grans clàssics europeus teatrals amb els catalans”, ressalta el veredicte.

El CoNCA ha guardonat la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya per la “preservació dels valors” de la festa popular al carrer i per la “capacitat” per afrontar la nova normativa europea sobre l’ús del foc. “La ferma voluntat de formar i acreditar els principals artífexs de la festa ha garantit la pervivència i la seguretat de l’espectacle”, destaca el jurat, per a qui diables i dimonis “s’han consolidat com a expressió viva, dinamitzadora i essencial de la nostra història i de tota la civilització humana en escollir el foc com a element essencial de la seva activitat”.

Quant a la Fundació Privada Espai Guinovart, ha estat premiada per haver esdevingut un centre d’art contemporani “singular” que mostra “els valors del paisatge, de la seva gent i la projecció del món local envers l’universal”. El veredicte destaca que la Fundació “ha vetllat per la presència de l’artista fundador, alhora que ha promogut l’art emergent, convertint-se en un al·licient per al turisme local i la promoció” d’Agramunt. El guardó també vol reconèixer la labor realitzada per la

El jurat ha volgut distingir Francesc Parcerisas (Begues, 1944) per la “rellevància” de la seva poesia, de l’obra traduïda i la seva tasca com a crític literari. El veredicte destaca tant la seva aportació literària com el seu treball al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes entre 1998 i 2004, que “contribuí a consolidar” la institució. “Membre de la generació literària dels anys 70, Parcerisas va assumir part de la responsabilitat de normalitzar la literatura catalana en un moment de gran transició política i cultural en tot l’Estat”, ressalta el veredicte.

El CoNCA ha atorgat el Premi Nacional de Cultura a Xavier Pla (Girona, 1966), director de la Càtedra Josep Pla, per la “sòlida labor” en el camp de la història de la literatura, destacant-ne la publicació de “rellevants” llibres entorn de la figura de l’escriptor. “Xavier Pla rep aquest reconeixement per la seva tasca de recerca i la seva mirada acadèmica a la creació d’un dels grans autors de la literatura catalana de tots els temps”, afegeix.

Per la seva part, el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries ha estat distingit per “l’èxit en la tasca de recuperació i difusió” del patrimoni musical popular i tradicional de la Catalunya sud, que reivindica la recuperació de les jotes com a tret cultural tradicional de les Terres de l’Ebre. El jurat assenyala que aquest grup “emblemàtic” amb més de vint anys de trajectòria és “representant d’una realitat dinàmica, inquieta i compromesa, lligada a un territori amb personalitat pròpia”.

Enguany s’ha guardonat Amèlia Riera (Barcelona, 1934) per la seva dilatada i activa carrera artística des dels anys 60 fins a l’actualitat. “Enfront de l’abstracció informal dominant al seu temps, creà un món personal, misteriós i inquietant, d’arrel surrealista i mirada pop des de la perspectiva de gènere, reivindicació en la qual ha estat una pionera de la seva generació”, ressalt el veredicte. “Són clau la reflexió i el qüestionament teòric que Riera va fer de l’art i la sensibilitat que va aportar en un context tradicionalment masculí. Valenta, potent i molt creativa, l’artista barcelonina va fer prova d’una gran personalitat que va saber transmetre a la seva obra”, afegeix.

Finalment, Jaime Rosales (Barcelona, 1970) ha estat premiat per ser un director de cinema que “ha excel·lit en saber transmetre mitjançant la narració audiovisual la complexitat de la vida d’avui, amb tacte i sensibilitat”. El veredicte afegeix que Rosales “ha fet prova d’una gran sensibilitat, així com d’una gran ambició tècnica i intel·lectual en un dels àmbits actualment més populars i elaborats del món cultural”.

Els deu han estat distingits amb el Premi Nacional de Cultura per “l’excel·lència de la seva obra, la continuïtat de la seva tasca fins l’actualitat i la mirada pròpia i innovadora que cadascun d’ells ha aportat en el seu àmbit d’activitat”. El Consell remarca que, més enllà de la trajectòria, l’obra recent i l’excel·lència dels guardonats, la territorialitat també ha estat un “criteri clau” per a la selecció dels Premis Nacionals de Cultura d’enguany.

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, dotats amb 150.000 euros (15.000 per premi), estava integrat pels membres del CoNCA: Carles Duarte, Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola.


Informació extreta de http://comunicacio21.cat/noticies-cultura21/110237-premis-nacionals-de-cultura-per-nuria-espert-francesc-parcerisas-jaime-rosales-i-l-espai-guinovart

Comentaris