20 de maig, DIA SENSE MÚSICA




L'IVA actual per la música en viu està a un 21%, tres vegades més alt que a la mitjana dels països de la Unió Europea. Diverses associacions reivindiquen des d'ahir el dret que els impostos en cultura siguin més raonables. 

El 19 de febrer a la sala Barts es va presentar una campanya de protesta per l'IVA que recau sobre les activitats culturals, concretament sobre la música en viu. Un dia sense música és el títol amb què s'ha presentat. Durarà tres mesos i inclourà diverses accions, amb les quals es vol mobilitzar tots els afectats, des dels empresaris fins als consumidors, passant pels artistes i grups.

El 20 de maig serà l'última acció de la campanya, i es preveu tancar totes les sales de concert i espais on es fa música en viu per protestar contra l'impost, que es considera exagerat. De moment moltes sales han pogut canviar les dates dels concerts programats per aquell dia. Joan Manuel Serrat ha anunciat que el concert que tenia programat en aquella data a Madrid el farà el dia anterior, el 19 de maig.

Des del 2012 l'Estat Espanyol té l'IVA més alt de la Unió Europea en cultura, que arriba al 21%, en front de França (5,5%), Holanda (6%) o Portugal (13%). En aquests països també hi va haver una forta pujada de l'impost, però van rectificar al cap de poc temps d'haver-ho fet.

Txema Arnedo va publicar el Manifest d'Un Dia Sense Música, on es reivindica el caràcter universal de la música, l'aportació social i cultural dels concerts en directe, els drets dels petits empresaris i emprenedors del sector i els drets dels consumidors. Des d'aleshores s'han adherit al manifest l'Associació de Promotores Musicales (APM), Asociación Estatal de Salas de Música en Directo (ACCES), La Noche en Vivo - Asociación de Salas de Música en Directo de Madrid (LNEV), l'Associació de Professionals Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), Asociación de Representantes Técnicos del Espectáculo (ARTE), l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Musika Industriaren Elkartea (MIE) i Asociación de Salas Privadas de Música en Directo de Euskal Herria.


Imatge extreta de http://laextra.mx/regresa-el-dotor-abdiel-con-su-microfono-abierto/

Informació extreta de http://www.enderrock.cat/noticia/10027/maig/dia/sense/musica

Comentaris