90 anys de 'cuplets' als Pastorets de Calaf




El passat 28 de desembre es va presentar al Casal de Calaf el llibre sobre els tradicionals cuplets dels Pastorets de Calaf, que recull una mostra dels cuplets que al llarg dels prop de 90 anys d'història dels Pastorets de la vila, han escrit diversos autors i s'han interpretat durant de la representació de l'obra. 

El calafí Antonino Mestres s'ha encarregat de recollir exemples de cuplets de totes les èpoques. “No és un recull complert, ja que molts cuplets no es van guardar o es van perdre , però sí que és representatiu de les diferents èpoques i dels diferents autors que hi ha hagut”. “He fet un puzzle intentant reunir el màxim de peces possibles. De les 1200 que podria tenir, només n'he aconseguit unir unes 200, però el resultat és força orientatiu del que han estat els cuplets a Calaf al llarg d'aquests anys”.

Un cuplet és una cançó lleugera composta d'estrofes breus amb tornada, sobre text de caràcter sovint picaresc, i que moltes vegades fa referència a l'actualitat. Així el recull que ha fet Antonino Mestres es converteix en una  crònica popular i local i de país que recull 90 anys de tradició.

Durant la presentació, Antonino Mestres va tenir paraules d'agraïment per a totes les persones que l'han ajudat a recopilar cuplets, i també per aquelles que han fet possible el llibre, començant per l'autor de les il·lustracions: Lluís Selvas.

Mestres va estar acompanyat durant l'acte per Ferran Villalba, president del Casal de Calaf, -l'entitat que hi ha al darrera dels Pastorets -, així com també Jaume Oller, fill de Jaume Oller Bonastre -un dels autors de cuplets calafins més prolífics-. Mestres va dir de Jaume Oller Bonastre que amb ell hi va haver l'edat daurada dels cuplets dels Pastorets, tant per la quantitat com per la qualitat dels textos. Jaume Oller, fill, va destacar del seu pare la seva facilitat per escriure els cuplets, i com aquesta tasca va formar part de la quotidianitat de la família, especialment durant les festes de Nadal. Oller va explicar que  “la família sempre comentava somrient que el pare els cuplets els “pixava”, ja que li sortien a raig...”

L'acte va comptar amb una nombrosa assistència que en acabar la presentació va poder  escoltar 6 cuplets representatius de diverses èpoques que van interpretar Josep Garriga i Eloi Fonoll.





El recull del cuplets dels Pastorets fet per Antonino Mestres es pot comprar a la botiga dels Pastorets que hi ha al Casal i a altres punts de la vila, al preu de 10 euros.

Concurs de Cuplets, en motiu del Mil·lenari

Seguint amb el tema dels cuplets, cal recordar que entre l'1 i el 28 de febrer s'obrirà el termini per a la presentació de cuplets originals al Concurs de cuplets de Calaf, que es duu a terme en motiu dels actes del Mil·lenari.

Segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, els cuplets són tradicionals a Calaf, i els podem escoltar cada any durant les representacions dels Pastorets.

El concurs està obert a tothom (exceptuant els membres del Jurat) i cada participant podrà presentar fins a un màxim de tres obres. Hi haurà tres categories de participants: infantil (fins als 12 anys), juvenil (entre 12 i 16 anys) i adults (majors de 16 anys).

Els cuplets hauran d'estar escrits en llengua catalana i la temàtica ha de versar sobre Calaf, la seva història i la celebració del Mil·lenari amb el to humorístic, satíric o picant que caracteritza aquest gènere literari.

Les obres presentades han de cenyir-se a la mètrica característica dels cuplets dels Pastorets de Calaf.
Els concursants que ho desitgin podran declamar (ells mateixos o un col·laborador/a) els cuplets que han presentat al concurs davant el públic assistent a l'acte d'entrega dels premis (23 d'abril) i optar a un premi addicional.

El jurat estarà integrat per membres de la Comissió de Cultura del Mil.lenari i persones amb experiència acreditada en la composició de cuplets: Joan Sanglas, Joan Graells, Antonino Mestres, Josep M. Solà, Jordi Nadal.



Comentaris