La Patum retroba el cap original de la Guita Xica que es va deixar d’utilitzar fa prop d’un segle




El passat dissabte 20 de desembre, durant la presentació de la reedició del llibre ‘Patum!’, el darrer acte de commemoració del 9è aniversari del reconeixement de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, ha tornat a sortir a la llum el cap que la Guita Xica devia portar d’ençà del seu naixement (a cavall de la dècada de 1860 i 1870) i fins ben entrat el segle XX, quan ja feia anys que aquesta Guita participava a la Patum de la plaça.

Aquest primitiu cap, construït segurament a l’entorn de 1868-1872, es va fer servir mentre la Guita Xica va actuar a la Patum que feien els veïns del carrer de les Canals (actual carrer Buxadé), així com a les primeres Patums “oficials” en què va participar al costat de la Guita Grossa. Anys més tard, aquest cap original fou substituït per l’actual, per tal de fer-lo més semblant al de la Guita Grossa i, sobretot, per tal d’evitar que algú prengués mal, doncs les orelles eren de llauna i suposaven un perill evident.

Sortosament, en produir-se el canvi, l’antic cap no es va llençar, sinó que es devia conservar a la casa de Cal Serraïs, casa on dècades abans, a l’obrador de Cal Ticoy, s’havia construït aquesta Guita.

Arrel de les investigacions realitzades per tal d’actualitzar el llibre Patum!, els seus autors, l’historiador Albert Rumbo, autor del text; el fotògraf Manel Escobet, autor de les fotos i l’artista Salvador Vinyes, autor del disseny i les il•lustracions, han pogut identificar i localitzar aquest cap original. Un cap que encara es conserva a Cal Serraïs. Els autors volen fer constar el seu agraïment a Joan Calveras i Núria Font, propietaris de Cal Serraïs, per les facilitats donades i pel fet d'haver cedit el cap de la Guita per a la presentació del llibre. Així mateix també lloen la tasca que ha fet la seva família conservant durant més d'un segle un element únic del patrimoni patumaire.


Informació extreta de www.lapatum.cat

Comentaris