El govern espanyol denega la consulta a Torà i Biosca per deixar la Segarra i passar al Solsonès




El Consell de Ministres celebrat divendres va denegar l'autorització per celebrar les consultes populars de Torà i Biosca. Els dos municipis, amb l'aval de la Generalitat, havien iniciat fa quatre anys el procediment per marxar de la Segarra i ingressar al Solsonès.

El govern espanyol afirma que “no s'autoritzen perquè no es tracta d'un assumpte de competència municipal” i que d'acord amb la llei és una “qüestió reservada al Parlament mitjançant l'aprovació d'una llei autonòmica”. Marc Prat, secretari de cooperació administrativa, considera que es tracta d'un “conflicte d'interpretació jurídica”. L'expedient es va iniciar abans que la llei de vegueries modifiqués alguns articles del règim local: “Però com que ja estava iniciat l'hem tramitat amb l'anterior llei”, explica Prat. Els pròxims dies, la conselleria avaluarà jurídicament l'acord: “Perquè Torà i Biosca han de poder votar. Evidencia que hem de continuar explorant el nostre autogovern per disposar d'eines.” Com a possibilitats, la llei dels governs locals, en tràmit al Parlament. O la de consultes.

“Buscarem per quin camí seguir”

La notícia va agafar ahir de sorpresa els alcaldes de Torà i Biosca. El ministeri els havia comunicat, al novembre, que perllongava un mes i mig més la decisió d'una petició arribada a Madrid el mes d'agost. “Esperarem la comunicació oficial i l'estudiarem jurídicament. Buscarem quin camí hem de seguir”, va explicar l'alcaldessa de Torà, Mercè Valls. I hi va afegir: “Decepció? La mateixa que quan ens van negar la consulta del 9 de novembre. Al final, l'únic que demanem els municipis és que deixin expressar-se a la gent d'on volen penjar.” En cas de celebrar-se la consulta i votar-se afirmativament, Torà passaria a ser la segona població en habitants del Solsonès.

Corneli Caubet, alcalde de Torà, va afirmar: “Esperava que tirés endavant, però no ha sortit bé. Hem de valorar què fer. Si començar tot plegat de nou o resignar-nos. La voluntat hi és, però ho hem de sospesar.”


Imatge extreta de http://alumnos.cva.itesm.mx/informatica/index.php?option=com_content&view=article&id=123&Itemid=136

Informació extreta de http://www.elpuntavui.cat/ma/article/1-territori/10-administracions/806430-el-govern-espanyol-denega-la-consulta-a-tora-i-biosca.html

Comentaris