El Constitucional suspèn la llei catalana que prohibeix el 'fracking'




El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs del Govern contra la llei catalana que prohibeix la fractura hidràulica ('fracking') en aquesta comunitat i ha suspès provisionalment la norma recorreguda. El 'fracking' és una tècnica per la qual es trenca la roca mare i s'extreu hidrocarbur contingut a la pedra destruïda.

Cantàbria, Navarra, la Rioja i Catalunya han prohibit aquesta tècnica als seus territoris, però el Govern central ha recorregut en contra d'aquestes lleis i el Constitucional ja li ha donat la raó en els casos de Cantàbria i la Rioja.

La llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic a Catalunya va ser recorreguda per l'Executiu el mes d'octubre passat amb l'argument que "estableix la prohibició -que en la pràctica és absoluta- de l'ús de la tècnica de fractura hidràulica en l'aprofitament d'hidrocarburs".

L'Executiu central considerava en el seu recurs que havien estat envaïdes les seves competències i al·ludia al cas de Cantàbria, el seu establiment d'una prohibició anàloga i l'anul·lació ja decidida pel Tribunal Constitucional.

Al·legacions

El tribunal de garanties donarà trasllat ara de la demanda al Congrés dels Diputats i al Senat, així com a la Generalitat catalana i al Parlament perquè puguin personar-se en el procés i formular les seves al·legacions.

L'admissió a tràmit implica automàticament la suspensió provisional durant cinc mesos de la norma recorreguda quan així ho sol·licita el Govern, com ha passat en aquest cas, segons la Constitució.

A l'haver-ho demanat l'Executiu, la norma queda suspesa perquè el Constitucional no resol el fons de l'assumpte o, en el seu cas, fins que decideixi, complert el termini de cinc mesos, si prolonga l'anul·lació cautelar de la norma.




Comentaris