'De #TotsSants a Sant Andreu, vent o pluja o fred o neu'




Darrer mes de tardor: Novembre, Tots Sants el primer i Sant Andreu el darrer, i entre aquestes dues dates pot passar de tot.

Comencem bé, amb dia festiu, i d'entrada ja tenim un gran ventall de possibilitats meteorològiques: tan aviat es diu Per Tots Sants, pluges i vents com Per Tots Sants, la neu pels alts.

Tot això continuarà la resta del mes: Passat Tots Sants els dies són germans. I en el que s'espera que s'assemblin més els jorns és en les precipitacions: De Tots Sants a Sant Andreu, aigua ens doni Déu.

Les temperatures, però, aniran baixant i també ho farà la cota de neu: si Pet Tots Sants la neu pels alts, per Sant Andreu la neu al peu. Resumint, s'acosta l'hivern i les situacions meteorològiques s'allunyen dels patrons estivals. Aquest mes, però, continuarà sent inestable com els seus cosins tardorencs. Mostra de la variabilitat serà l'Estiuet de Sant Martí, que gairebé cada any ens porta alguns dies de caloreta envoltats de jornades més fresques.


Il·lustració extreta de http://bibliocolors.blogspot.com.es/search?q=hivern

Text del llibre de Mònica López "Si no plou, plourà. El nostre clima a través dels refranys", TV3 i Columna Edicions, 2007.

Comentaris