"Un infant, un mestre, un bolígraf i un llibre poden canviar el món" · Malala Yousafzai -premi Nobel de la Pau 2014-, en deu frases




Malala Yousafzai (Pakistan, 1997), la nena pakistanesa tirotejada pels talibans quan anava a l'escola, ha estat guardonada amb el premi Nobel de la pau 2014. Amb ella ha estat guardonat també Kailash Satyarthi, activista indi pels drets dels infants. El comitè del Nobel els ha distingit per la seva lluita en favor del dret a l'educació dels nens i les nenes.

"Tot i la seva joventut, Malala Yousafzai ja ha lluitat durant anys pel dret de les nenes a l'educació i ha donat exemple de com els nens i els joves, també, poden contribuir a millorar les seves pròpies situacions", argumenta el comitè dels Nobel.

Sobre l'altre guardonat, el comitè noruec assegura: "Mostrant un gran coratge personal, Kailash Satyarthi, mantenint la tradició de Gandhi, ha encapçalat diferents formes de protesta i manifestacions, sempre pacífiques, en contra de l'explotació dels infants".

En un discurs a l'ONU l'any passat, la nena pakistanesa va abocar tot el seu pensament sobre la necessitat d'educar i defensar, en especial, l'educació de les nenes:

1. "Els taliban es van pensar que les bales ens farien callar. Però van fracassar. I ara, enlloc del silenci, tenim milers de veus".

2. "Els extremistes tenen por dels llibres i els bolígrafs. El poder de l'educació els atemoreix. Tenen por de les dones. El poder de la veu de les dones els causa terror".

3. "Un infant, un mestre, un bolígraf i un llibre poden canviar el món. L'educació és l'única solució. L'educació per sobre de tot".

4. "El meu objectiu en aquesta vida no és obtenir el Premi Nobel de la Pau. El meu objectiu és aconseguir la pau i que tots els nens i nenes tinguin accés a l'educació".

5. "Hi va haver un temps en què les dones demanaven als homes que fessin activisme per la causa femenina. Però ara ho farem per nosaltres mateixes. No vull dir que els homes no ho hagin de fer, però sí que les dones hem de lluitar també per nosaltres mateixes".

6. "Demano a tots els líders mundials que els acords de pau protegeixin els drets de les dones i els infants. Un acord que vagi a favor de la dignitat de les dones i els seus drets és inacceptable".

7. "Qui sóc jo? La que va ser disparada pels talibans? No vull ser aquesta noia, vull ser Malala, la noia que lluita pels drets de l'educació per a tothom".

8. "Vull aixecar la meva veu, no per cridar, sinó per aconseguir que els que no tenen veu siguin escoltats".

9. "Cal que estem units. Si estic sola no puc fer res, però si esteu amb mi, ho podem aconseguir tot".

10. "No espereu que ningú més ho faci, feu-ho per vosaltres mateixos".


Notícia extreta de www.ara.cat

Fotografia extreta de http://www.bbc.com/news/uk-24425752

Comentaris