Un Concurs de Castells de 10!




Era el concurs de castells més obert dels últims anys, i així ha estat fins a l'últim minut. Els Castellers de Vilafranca arribaven a la Tarraco Arena Plaça amb el paper de favorits, però sabien que no podien badar. Darrere seu, una Colla Vella dels Xiquets de Valls que anava a totes i també una Jove de Tarragona que ha reivindicat el respecte del món casteller.

La Vella ha tingut una actuació pletòrica. S'ha estrenat amb un 4d9fa que ja va descarregar per Santa Tecla, després de deu anys de no assolir-lo, i avui, al concurs, l'han brodat. Amb aquesta confiança han encarat la segona ronda amb un plat fort: el 3d10fm. Els rosats l'han carregat amb comoditat però ha cedit a la baixada. Amb aquests castellassos han conquerit la primera posició.

Obligaven els Verds a apostar fort després de complir amb el guió que duien escrit per a la primera i la segona ronda. Els Castellers de Vilafranca han descarregat el 4d9fa i el 3d9fa respectivament amb una solvència inqüestionable. I aquí començava el risc, les especulacions. L'estratègia.

La Vella ha afrontat la tercera ronda amb determinació per mantenir el lideratge i ha agafat la bèstia indomable per les banyes. Els vallencs han carregat el 2d8sf i han passat la pressió als penedesencs. Els de Vilafranca han agafat el guant i també han apostat pel mateix castell, la torre de vuit neta ha pujat clavada, però just després de l'aleta, s'ha trencat a nivell de quints. La Vella encara anava per davant.

En la particular pugna Vella-Verds, els de Manuel Urbano han passat ronda per veure què feien els de Vilafranca, que han perpetrat un 3d10fm magnífic, per descarregar, si no fos perquè, com per Sant Fèlix, el pom de dalt s'ha despenjat en la baixada. Mai s'havia vist dos 3d10fm en una mateixa plaça, i la diada amagava encara alguna sorpresa.

La Vella no tenia cap altra opció que arriscar al màxim a l'última ronda per mantenir el liderat que encara ostentaven i que els Verds els hi podrien arrabassar en una ronda final. Així la colla ha optat pel 4d9 net. Els rosats han desmuntat el peu, calia assegurar-ho conscients que el concurs depenia d'aquest castell. Han sonat gralles i els de la Vella s'han enfilat pas a pas, amb seguretat, però amb sisens col·locats no ho han vist clar i la Vella ha decidit tirar avall.

El concurs automàticament ha tornat a ser dels Castellers de Vilafranca, que sumen així el desè concurs de la seva història, el setè concurs consecutiu.

La Jove de Tarragona demana pas

Una de les sorpreses de la jornada l'ha donat l'amfitriona, la Colla Jove de Tarragona, que ha firmat una actuació digna dels més grans del panorama casteller. La Jove ha aixecat el dit ben aviat per avisar que eren allà, lluitant entre els grans.

Els de la camisa lila han sortit de 9d8 i han seguit amb el seu emblemàtic 5d9f i han tancat actuació amb la sorpresa que quedava, el 3d10fm. Han fet història perquè és la primera vegada que carreguen aquest castell, però també perquè han aconseguit que en una mateixa diada s'hagin vist tres 3d10fm. Han donat raó de ser a l'eslògan del concurs: "L'espectacle casteller més gran del món".

La Joves no té el dia

Els altres candidats a plantar cara al capdavant era la Joves de Valls. Tenien el 4d9sf com a gran cartutx per aconseguir-ho, però aquest castell no els ha estat aliat als diables vermells. L'han intentat en dues ocasions i en tots dos casos l'han desmuntat.

Cal destacar també la bona actuació dels Xiquets de Tarragona, que han fet la seva tercera torre de nou fm i altres fites històriques per al palmarès de determinades colles com els Castellers de Sabadell, que s'han convertit en colla de nou amb un tres folrat. O els Xiquets de Reus, que han recuperat el 3d9f en aquesta plaça 18 anys després. Els Castellers de la Vila de Gràcia han quedat per sobre dels Castellers de Barcelona. I l'ambició des Castellers de Sants els ha relegat a la classificació final.

En acabar, a quarts de cinc de la tarda, els aficionats als castells marxaven a casa conscients que el d'aquest any no ha estat un concurs qualsevol. S'han vist grans castells. Castells grandiosos.


Imatge extreta de https://twitter.com/josepmartisedo

Extret de http://www.324.cat/noticia/2496833/ociicultura/Els-Castellers-de-Vilafranca-guanyen-el-seu-dese-concurs-de-Tarragona

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
Els Castellers de Vilafranca guanyen el millor Concurs de la història

Diumenge, 05 d'Octubre del 2014

El XXV Concurs de Castells de Tarragona passarà a la història per ser l’edició dels tres 3de10 amb folre i manilles. Castellers de Vilafranca, Colla Vella de Valls i Colla Jove de Tarragona han estat les tres formacions que l’han carregat i que han aconseguit les tres primeres posicions del podi.

Els Castellers de Vilafranca han estat els primers classificats amb 6.025 punts després d’haver descarregat el 3de9fa i d’haver carregat el 2de8 sense folre i el 3de10fm. La segona plaça ha estat per la Colla Vella de Valls que ha sumat .5970 punts amb un 4de9fa descarregat i un 3de10fm i un 2de8 sense folre carregats. Finalment, la tercera posició ha estat per la Colla Jove que ha aconseguit 5235 punts descarregant un 9de8, un 5de9f i carregant el primer 3de10fm de la seva història.

Mai abans s’havien vist tres 3de10fm en una mateixa diada. A banda, també s’ha batut rècord de castells de gamma extra en una mateixa actuació, en total se n’han fet 12; per primera vegada també s’han vist dos 2de8 sense folre junts i, en total, s’han arribat a fer 13 castells bàsics de nou pisos (deu descarregats i tres carregats).

--
http://www.concursdecastells.cat/els-castellers-de-vilafranca-guanyen-el-millor-concurs-de-la-historia-noticia