El BALL de DAMES I VELLS de TARRAGONA celebra 500 anys amb un bon grapat d'activitats




El ball parlat de Dames i Vels de Tarragona celebra enguany els 500 anys documentats amb diferents actes: un musical, un llibre, un documental, una exposició i un congrés. Les activitats es duen a terme del 14 d'agost al 26 de setembre.

El primer acte ha estat la presentació del llibre 'Toca, Peron !!! Parlaments del Ball de Dames i Vells de Tarragona (1981-2013)', editat per Cossetània de Valls, que va tenir lloc el passat 14 d'agost a la Sala de Conferències del Port de Tarragona. Els seus autors Pere Navarro, Àngela Gallofré, Adrià Targa i Montserrat Teuler, repassen a través de les 384 pàgines del volum tots els textos que s'han interpretat, des de l'inici de la recuperació fins a l'actualitat.

El segon esdeveniment serà la preestrena del documental 'Dames i Vells fa història'. Es tracta d'un audiovisual produït i realitzat pel comunicador Jordi Roig i pel periodista Xavier Zaragoza, membres del Ball, i tindrà una durada de 29 minuts. Aquest audiovisual repassa la història del ball parlat des del 1514, any de la primera documentació escrita que existeix, fins a l'actualitat. La presentació tindrà lloc el 14 de setembre, a les 20:30 h.

L'exposició '500 anys, 500 fotografies de Dames i Vells' estarà situada al vestíbul del Teatre Metropol i s'inaugurarà el 17 de setembre, a les 20:30 h. La mostra recull per primer cop les imatges d'arxiu dels anys 30 i 40 i de l'actualitat, a més de documents originals, alguns d'ells inèdits per al gran públic.

El musical dels 500 anys

L'espectacle musical '500 anys. Una qüestió d'edats (pel cul)' és el títol de la representació especial del Ball d'enguany, que es durà a terme del 19 al 24 de setembre, a les 19 h i a les 21.30 h, al Teatre Metropol, amb un total de 10 funcions. La representació proposa un viatge en el temps en format de musical de 90 minuts de durada i amb la participació de 20 actors, que donen vida a 80 personatges, interpreten 9 cançons i coreografies originals.

L'obra, dividida en 15 escenes, compta amb 9 decorats diferents, alguns del quals són llocs emblemàtics de la ciutat. El Ball, tot i que enguany no es farà al carrer, mantindrà l'habitual to satíric i crític que el caracteritza. A partir del dia 8 d'agost ja es poden adquirir les entrades per Tarracoticket i a la taquilla del Metropol, al preu de 7 euros.

El congrés

Els actes de la celebració del 500 aniversari es tancaran amb l'organització del II Congrés Internacional de Balls Parlats que se celebrarà a Tarragona, el 24 i 26 de setembre, a l'Aula Magna del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Hi participaran representants de Catalunya, País Valencià, Estat espanyol, Andorra, Portugal, Anglaterra, Mèxic, Brasil, Sao Tomé i Corea del Sud, entre altres.


Imatge extreta de http://www.fetatarragona.cat/2014/05/13/pere-navarro-i-la-llengua-de-dames-i-vells/

Informació extreta de http://www.infocamp.cat/cultura-i-patrimoni/item/2870-el-ball-de-dames-i-vells-de-tarragona-celebra-500-anys

Comentaris