3.Teatre, de Seva recupera l'oblidat drama patriòtic de Víctor Mora i Alsinella 'LA CANÇÓ DELS CATALANS'




A Seva, el dissabte 23 d 'agost a les 10 de la nit i el diumenge 24 a les 7 de la tarda, es podrà veure una obra de teatre sobre el 1714 que havia prohibit el govern espanyol l’any 1922. 3.Teatre de Seva, amb direcció i dramatúrgia de Josep Maria Dieguez interpreta “La cançó dels Catalans", una obra de Víctor Mora i Alsinella pràcticament oblidada, que situa la seva història el 1714 en un hostal d’Espinelves.

El 30 de març de 1922, al teatre de l’Ateneu de l’Esquerra de l’Eixample, s’estrenava la peça en un sol acte titulada “La cançó dels catalans”, original de Víctor Mora, un dels autors del llibret de la reconeguda “Cançó d’amor i de guerra”. El 10 de setembre de 1922, com a part dels actes commemoratius de l’11 de setembre, “La cançó dels catalans” tornava a pujar a l’escenari, aquest cop al teatre Fontova, també a l’esquerra de l’eixample. Seguint amb les commemoracions, estava previst que l’endemà, 11 de setembre de 1922, l’obra formés part de la “Jornada patriòtica” que tindria lloc al famós teatre Espanyol del paral·lel barceloní, en una vetllada que incloïa recitals de poesia i cantades diverses.


 

La història diu que “poc abans de l’estrena” – per tant és molt probable que la companyia ja fos al teatre- va arribar una ordre de Severiano Martínez Anido, el governador civil de Barcelona que va promulgar la tristament famosa “ley de fugas”, segons la qual et podien clavar un tret per l’esquena amb l’excusa que volies fugir. L’obra s’acabava de prohibir. Martínez Anido posteriorment, seria ministre de governació amb el dictador Primo de Rivera i formaria part del primer govern de Franco. La prohibició de “La cançó dels catalans” és un més en la seva llarga llista de “mèrits”.

Amb l’arribada de la Segona República, un altre cop l’11 de setembre, concretament del 1931, l’obra va tornar als escenaris, ara ja de mans d’una altra companyia. L’última representació de l’obra “La cançó dels catalans” va tenir lloc doncs per la Diada de 1931 al teatre del Bosc de la vila de Gràcia de Barcelona, avui cine Bosque. Era una vetllada commemorativa de la Diada, i a més de “La cançó dels catalans” s’hi van fer altres coses (cantades, recitals…), participant-hi gent com l’actor Enric Borràs. Però fa poc s’ha descobert gràcies a una crònica de l’època al setmanari El Poble, que l’assistència a la vetllada va formar part de l’activitat del que seria el primer Onze de setembre del primer president de la Generalitat recuperada, Francesc Macià. 




Després d’aquell dia, però, no s’ha fet mai més, encara que la cançó que dóna nom a la peça sí que ha transcendit a aquesta. De fet, es pot trobar a la pràctica totalitat d’antologies de poesia patriòtica catalana que encara avui es publiquen.

L’acció de “La cançó dels catalans” té lloc el mes de novembre de 1714 en un hostal d’Espinelves, a la comarca d’Osona. Dos mesos després de la derrota, un grup de gent de la contrada recull armes per contraatacar. El seu “centre d’operacions” es troba a l’hostal, lloc on s’infiltren, disfressats, un grup de soldats borbònics que volen avortar la rebel·lió.

El passat 14 de juny el grup 3.Teatre de Seva tornà a posar en peu “La cançó dels catalans”, i ho feu justament en un hostal d’Espinelves, el mas La Rovira, interpretant així al peu de la lletra la voluntat de l’autor. L’obra escrita per Víctor Mora, aquest cop sota la direcció i dramatúrgia de Josep M. Diéguez, rep una nova relectura. L’obra retrata la repressió que patia un país que acabava de ser derrotat. Amb ironia i enginy ens ensenya com l’enemic, disfressat de traginer, pastor o llenyataire s’infiltrava al poble, a les cases, i és clar, a l’hostal.

Per acabar, esmentar només que recollint la increïble casualitat que l’autor triés justament el mes de novembre, el grup ha afegit al cos central de l’obra un pròleg i un epíleg situats també al novembre, però del nostre 2014. Concretament, el dia del referèndum, el 9 de novembre de 2014.

Calendari de representacions
  • dissabte 23 i diumenge 24 d'agost,  Seva (sala Polivalent)
  • dissabte 6 de setembre,Vic ( institut del teatre)
  • diumenge 7 de setembre , Odena
  • dissabte 11 d'octubre, Gurb
  • diumenge 12 d'octubre, Taradell, (centre Cultural Costa i Font)

Informació facilitada per Josep Miret i Mercè, miretj@gmail.com

Retall de premsa extret de http://josepmdieguez.wordpress.com/

Comentaris