'L'ESTIUEIG' ('Moments', TVE Catalunya, 30 jun 2013)

Sant Joan marca l'arribada de l'estiu. Amb ell, la burgesia de Barcelona iniciava des de finals del segle XIX i fins als anys 30 del segle XX, el període per a gaudir de la temporada de calor en un indret diferent a l'habitual de la residència. 

El programa entrevistarà a Glòria Soler, historiadora i autora de "L'estiueig a Catalunya 1900 -1950", llibre que descriu històrica i sociològicament les experiències estiuenques de diverses generacions de catalans. "Moments" també parlarà amb Oriol Rovellat, estiuejant i propietari d'una torre d'estiueig a Cardedeu que heretà de la seva àvia. Tots dos acompanyaran a l'equip del programa que s'ha desplaçat fins a Cardedeu per fer una passejada nostàlgica en aquest darrer capítol de la temporada de "Moments"

Amb les primeres calors les famílies que s'ho podien permetre anaven a mar o a muntanya. El fenomen va activar la construcció de cases senyorials o torres com a segona residència i la urbanització de moltes viles, la qual cosa obrí moltes possibilitats als arquitectes i corrents arquitectònics de l'època, modernisme i noucentisme principalment.

La pràctica d'estiuejar durant tres mesos, amb minyones i la família en ple, va anar desapareixent quan es va aprovar la llei de vacances pagades que dóna pas al turisme, una pràctica que s'ha estès a un sector molt més ample de la societat i que ha fet que molts dels llocs d'estiueig tradicional, especialment a la costa, es transformessin en veritables centres de turisme massificat. 
"L'estiueig" és un reportatge de Margaret Rius, realitzat per Jordi Renú. Informació extreta de http://www.rtve.es/alacarta/videos/moments/moments-lestiueig/1902598/  

Comentaris