La festa de L'ENRAMADA DE GUISSONA, marc de presentació de la nova gegantona LLÚCIA




L’èxit del conte 'El secret del pou', de la col·lecció “Guissona, històries de conte” entre els més petits de la vila de Guissona, fa que la festa de l’Enramada any rera any, sigui més concorreguda que mai, esdevenint la festa dels més petits de casa. L'esdeveniment va tenir lloc aquest diumenge.

Aquesta festa que es celebra des de temps immemorials el diumenge després de Corpus,  comença a 2/4 de 12 del matí amb una cercavila que trasllada als enramaires fins a l’església on es fa la benedicció de paneres i coques, després de la benedicció les nenes es traslladen fins a les Fonts del Poble on amb una pluja de pètals i paperets de colors homenatgen a la Mare de Déu de la Salut i els nens, a ritme de sardanes, reparteixen les seves coques entre els assistents a la celebració.

L’Enramada, durant molts anys va comptar amb una baixa participació i alguns anys s’havia deixat fins hi tot de fer, ha tingut una revifalla en els darrers anys, gràcies als tallers d’enramada organitzats pel Pla Educatiu d’Entorn i a diferents activitats de dinamització de la festa promogudes des de la regidoria de cultura.
 
Una nova gegantona

La família de gegants de Guissona està d’enhorabona. Aquest dissabte a la tarda s’ha incorporat una nova gegantona a la colla, es tracta de la Llúcia, una gegantona que reprodueix la protagonista de la col·lecció 'Guissona, històries de conte', una sèrie de contes infantils sobre festes, tradicions i altres elements propis de Guissona protagonitzats per en Piteu i la seva germana Llúcia. El nom dels protagonistes fou votat per la gent i tant la il·lustració com el text foren escollits en concurs, resultant com a guanyadores Agnès Pla i Marga Codina respectivament. 




La presentació de la Llúcia es va realitzar en el marc de la festa de l’Enramada, atès que el primer llibre de la col·lecció 'Guissona, històries de conte', sota el títol 'El secret del pou' es centra amb aquesta festa. Així doncs, a la vigilia de la festa, una cercavila amb tota la colla gegantera de Guissona i els grallers del Brut i la Bruta de Torà van anar a buscar a la Llúcia, que va sortir de Cal Plataire, una casa que acaba de fer cent anys i recentment restaurada, ubicada al carrer Fluvià. Des d’aquí la Llucia acompanyada tota l’estona pel Piteu, el seu germà gran, va recórrer tots els carrers de Guissona. 

Acabada la cercavila, a la plaça Bisbe Benlloch va tenir lloc un concorregut taller d’elaboració de paneres i decoració de fustes per preparar-ho tot per la festa de l’enramada. 

La gegantona Llúcia, de 200 cm d’alçada i 18 Kg de pes és obra de l’escultora guissonenca Agnès Pla i pretèn que els petits de Guissona ja s’iniciÏn al món geganter des de ben joves.


Informació extreta de http://www.guissona.net/

Comentaris