Vint-i-cinc edicions del Concurs de Castells, un somni fet realitat




Aquell somni de Pau Casals de l’any 1932 s’ha fet realitat. Aquell somni de convertir els castells en una icona de Catalunya i el Concurs en la seva màxima expressió, 82 anys després i amb vint-i-quatre edicions a les espatlles, el Concurs de Castells de Tarragona és allò que una figura tan universal com Pau Casals es va proposar.

Així va quedar demostrat dilluns al vespre en un Teatre Tarragona ple que es va vestir de gala per celebrar que el Concurs celebrarà, aquest 2014, la seva vint-i-cinquena edició. Una essència que recull a la perfecció el documental 'El somni de Pau Casals' que es va projectar per primera vegada i que va emocionar la platea sencera. Imatges i testimonis de la història viva del Concurs. El documental, dirigit amb una gran professionalitat per Raquel Sans i Tòniu Xou, repassa l’evolució d’un Concurs de Castells que edició rere edició ha crescut i s’ha sabut adaptar a les necessitats del món casteller. Va començar l’any 32 amb quatre colles i enguany hi participaran 42, una xifra rècord.

Pere Almirall, Fede Gormaz, Guillem Bartolí o Marcel·lí Guixens són alguns dels castellers que relaten la història del Concurs i reviuen els millors moments viscuts a la plaça de braus de Tarragona. L’audiovisual reviu, per exemple, el concurs del segle, el que l’any 1970 van guanyar els Nens del Vendrell, o el concurs del 1992 on la Joves de Valls va fer la primera tripleta màgica de la història.

Sublim posada en escena

Dilluns al Teatre Tarragona no hi va faltar ningú. Castellers, aficionats del món casteller, periodistes i autoritats. Tot plegat en un acte cuidat fins al darrer detall i amb una posada en escena de nota, amb el periodista Jordi Suriñach com a conductor. No hi va faltar l’humor, l’emoció o la història. Es va recordar, per exemple, un retall del Diari de Tarragona de l’any 32 parlant del Concurs com un ‘experiment casteller’. Després de vint-i-quatre edicions, aquell experiment s’ha convertit en un espectacle de gran nivell i de reconegut prestigi internacional, i ahir va ser motiu d’orgull i de celebració.

Homenatge als guanyadors

No hi van faltar els reconeixements, dirigits de manera especial a les quatre colles que en algun moment han guanyat el Concurs de Castells. Representants de la Vella de Valls, de la Joves de Valls, dels Nens del Vendrell i dels Castellers de Vilafranca van recollir una reproducció del cartell del primer concurs on es van fer amb la victòria. Totes les colles van evidenciar el seu compromís amb el Concurs i amb Tarragona.

I com tota festa d’aniversari, la gala es va acabar amb un pastís de grans dimensions que va aparèixer a l’escenari de la mà de quatre enxanetes de les colles de Tarragona. Ahir el món casteller va bufar les espelmes d’una trajectòria d’èxit. Llarga vida al Concurs de Castells de Tarragona!


Imatge de Lluís Millán, extreta de http://www.diaridetarragona.com/castells/24495/vint-i-cinc-edicions-del-concurs-de-castells-un-somni-fet-realitat

Informació extreta de http://www.diaridetarragona.com/castells/24495/vint-i-cinc-edicions-del-concurs-de-castells-un-somni-fet-realitat

Comentaris