Governació obre el procés perquè Torà i Biosca deixin la Segarra i passin al Solsonès




Després d'estar 4 anys paralitzat l'expedient, la Conselleria de Governació reobrirà els tràmits per atendre la segregació dels municipis de Torà i de Biosca de la Segarra per què passin a formar part de la comarca del Solsonès.

Se n'han redactat dos informes (un per cada municipi) i ambdós són favorables a la modificació dels límits, per "l'afinitat amb el Solsonès, amb la ciutat de Solsona i amb la Catalunya Central".

S'ha de tenir en compte, que els dos municipis van aprovar amb acord de ple aquesta sol·licitud, i el Consell Comarcal del Solsonès hi va donar el seu vist-i-plau, el 22 d'abril de 2010.

Tot i així, el procediment per canviar de comarca serà llarg i complicat. Caldrà que la Comissió de Delimitació territorial accepti el canvi i l'elevi a la consideració del Govern, sempre que no ho rebutji o vulgui ajornar el debat.

Si passa al Govern, aquest haurà de sol·licitar un informe de la Comissió Jurídico assessora i haurà de demanar autorització a Madrid per celebrar un referèndum a cada municipi. En aquest punt també es pot ajornar el debat o prendre'l en consideració.

Finalment, si Madrid ho autoritza, es celebraran les consultes a cada municipi i un cop celebrades i segons el resultat, el Govern s'hi pronunciarà definitivament.

I encara, els afectats poden presentar un contenciós a Justícia.





Algunes xifres

Segons dades de l'any 2013 (Idescat), a Biosca hi vivien 202 persones, per 1.253 a Torà, fet que, sumant els habitants d'ambós municipis, representa un 6,33% del total de la població de la comarca (22.971 hab.). Torà és el tercer municipi de la Segarra amb més habitants, per darrera de Cervera (9.212 hab.) i Guissona (6.796 hab.), i per davant de Sant Guim de Freixenet (1.112 hab.) i Torrefeta i Florejacs (617 hab.).

Pel que fa a la seva superfície, i també segons dades de l'any 2013 (Idescat), el terme municipal de Biosca és de 66,2 km2, per 93,3 km2 que té el de Torà. La seva suma representa un 22,07% del territori total de la comarca (722,7 km2). Torà és el terme municipal més gran de tota la comarca, seguit pel de Torrefeta i Florejacs (88,9 km2) i el citat de Biosca.


Notícia facilitada per la Magda Llordés

Mapa de la Segarra extret de http://www.fentcami.net/comarques/segarra/

Imatge de Biosca extreta de http://ca.wikipedia.org/wiki/Biosca

Informació extreta de http://www.naciodigital.cat/naciosolsona/noticia/11169/comenca/proces/perque/tora/biosca/deixin/segarra/passin/al/solsones

Comentaris