Concerts de Patum 'MEMORIAL RICARD CUADRA' 2014




Concerts de Patum “Memorial Ricard Cuadra” 2014
Dijous, 12 de juny, a 2/4 de 10 del vespre, al C.A.T.
Dissabte, 14 de juny, (encara estem pensant si ho fem a 2/4 de 10 o a les 10), a la Plaça de Sant Pere, de Berga.
ORIOL SAÑA
ALBA ROCA
Orquestra de Corda de L'Escola Municipal de Música de Berga
Banda del Memorial Ricard Cuadra
Direcció: SERGI CUENCA i ALBERT ROMERO


El “Memorial Ricard Cuadra”, un any més, vol experimentar noves sonoritats per al seu “Concert de Patum”. Sempre amb la “Banda del Memorial”, formada per músics de totes les formacions berguedanes que intervenen a les festes de La Patum i que col·laboren desinteressadament, en altres anys hem actuat amb la cobla de ministrers dels “Bufalodre”, amb el piano d'Albert Guinovart, amb els acordions d'en Roger Belmonte, amb el rock de la “Dharma”, amb el jazz d'en Llibert Fortuny, amb les percussions de “Percussions de Barcelona” o amb el musical de la Lloll Bertran, sempre amb música original, en moltes ocasions, dels nostres compositors Sergi Cuenca, Robert Agustina i Roger Belmonte. 

Enguany ens hem proposat la combinació amb els instruments de corda i hem convidat, per fer-ho possible, l'Orquestra de Corda de l'Escola Municipal de Música de Berga, sota la direcció de l'Albert Romero. 

Com sempre, ens dirigirà en Sergi Cuenca, que fa grans esforços per compaginar la direcció del "Concert de Patum" amb la direcció del musical “El Rey León”, que actualment es representa a Madrid, i les seves moltes altres obligacions professionals. 

En aquesta ocasió, hem encarregat les obres al compositor Àlex Martínez i ens acompanyaran a l'escenari un quartet de corda professional, encapçalat per la violinista berguedana Alba Roca, i el violinista de Granollers Oriol Saña, que introduirà la sonoritat electrònica a l'espectacle. 

El repte que ens proposem és important i complex. Aconseguir l'equilibri sonor entre tots aquests elements no serà fàcil, però estem segurs que el resultat serà espectacular i que aconseguirem, com en anteriors ocasions, sorprendre i emocionar el públic. 

Els assaigs començaran el proper dissabte, 17 de maig, per a la Banda, perquè l'Orquestra de Corda ja fa dies que assaja. 

Com cada any, el concert serà el dissabte abans dels “Quatre Fuets”, el 14 de juny i també, com cada any, tindrem la prèvia a l'escenari del Centre Artesà Tradicionàrius, de Barcelona, el dijous 12 de juny. Encabir més de setanta músics a la petita sala de Gràcia també serà un repte gens senzill i, si us atreviu a acompanyar-nos-hi, podem assegurar una vetllada, segur, única en aquest espai al llarg de la història. 

Àlex Martínez

El compositor, ha participat en la realització o l'arranjament de nombroses bandes sonores de cinema i televisió, entre les quals podem citar les pel·lícules “Tadeo Jones”, “Floquet de Neu” i “Tuno Negro”, els telefilms de TV3 “Tempus Fugit” i “Pressumptes Implicats” i les sèries de TV “Camino de Santiago”, d'Antena3, i “Petra Delicado” de Tele5, entre moltes altres. 

També té una nombrosa obra per a grups de jazz, piano, orquestra simfònica, big band i per a la Banda Simfònica Municipal de Barcelona. Ha participat, com a intèrpret, amb el grup de flamenc instrumental “Jaleo”, el grup de jazz-fusió “Té Punch”, el grup de pop-rock “D-Clam” i diferents trios i quartets de jazz. 

És director, juntament amb Dàmaris Gelabert, de la productora discogràfica “Tot Sona Records” i exerceix o ha exercit la docència a l'escola de música moderna de Granollers “L'Estudi”, al “Taller de músics” de Barcelona i a la universitat “Blanquerna” de Barcelona. 

Alba Roca

Violinista berguedana que s'ha especialitzat en el violí barroc, que va estudiar al Departament de Música Antiga del Conservatori Superior CNR de París. 

Treballa amb prestigioses orquestres i formacions internacionals dedicades a la interpretació històrica com: “Le Concert des Nations”, “Les Arts Florissants”, “Le Concert Français”, “Gli Incogniti”, “Al Ayre Español”, L’Orquestra Barroca Catalana, l’Orquestra Barroca de Sevilla, “El Concierto Español”, “Acadèmia 1750”, “Concerto Soave”, “Le Café Zimmerman”, “La Fenice”, etc... 

Toca regularment sota la direcció d'especialistes de renom com Jordi Savall, William Christie, Eduardo López Banzo, Mónica Hugget, Pierre Hantaï, Amandine Beyer… i ha gravat per Alia Vox, Arsis, Harmonia Mundi, Alpha, Mirare i Zig-Zag Territoires. 

L’any 2001 funda el Quartet Albada, formació amb la qual ha estat vinculada fins a l’any 2010. 

És professora de violí del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona i professora de violí barroc de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Des de l'any 2007 també imparteix classes de violí barroc dins l'Aula de Música Antiga de Girona. 

Oriol Saña

Violinista de Granollers, s'ha especialitzat en violí de jazz i toca tant el violí acústic com l'electrònic. Va estudiar a la Universitat “Berklee College of Music” (Boston - USA) on es va graduar Cum Laude en L'Especialitat de “Performance en Jazz” i tècniques d'improvisació per a instruments de corda. Va realitzar estudis de direcció de bandes sonores de pel·lícules, composició, arranjaments i producció a Nashville (Tennesse) als estudis de Warner Brothers i també va estudiar a Paris al “Le Centre des Musiques Didier Lockwood”. Va obtenir el Títol Superior de Música en Jazz i Música Moderna a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), on actualment és professor de violí de jazz i modern. També ha exercit la docència al Conservatori Profesional de Terrassa, L'Escola Superior de Música del País Basc (MUSIKENE), el Conservatori de Sabadell, el Conservatori de Música de Tarragona, a “Unión Musical Virgen de Pueyos de Alcañiz”, al Curs Internacional Isaac Albéniz de Camprodon, al Seminari Internacional de Jazz de Zarautz, al Conservatori Bellaterra el Musical, a “Artez Conservatory” (Arnhem, Holanda) i la Universitat de Viena. 

Ha format part d'orquestres com la “Boston Conservatory Sinphony Orchestra”, la “Brookline Synphony Orchestra”, la Jove Orquestra Simfónica Nacional de Catalunya i l'Orquestra de Cambra de Granollers, ha fet duo amb Albert Guinovart i ha format o forma part de grups de música moderna, entre les quals es troben “Virus String Quartet”, “Folkincats” i “Los Sencillos”. Ha col·laborat en més de cinquanta discos amb Loquillo, Fangoria, Carlos Segarra, Miqui Puig i altres. 

Ha enregistrat per a discogràfiques com “Harmonia Mundi”, “Filmax Music” i “Warner Brothers” i ha participat en l'enregistrament de la música de pel·lícules com: "La vida que te espera" (2004), "la Ciudad en Celo" (2006), "el Pallasso i el Fürer" (2006), “Bruc, la llegenda” (2010) i altres.


Si vols saber més de Ricard Cuadra i Camprubí, clica aquí.


Informació facilitada pel Ramon Felipo Oriol, wrfelipo@gencat.cat

Imatge de Ricard Cuadra, extreta de http://memorialricardcuadra.blogspot.com.es/2009/06/ricard-cuadra-i-camprubi.html

Comentaris