Solsona opta per CONTROLAR LES PLAGUES DE COLOMS mitjançant un fàrmac anticonceptiu




Després de dues campanyes de control de la població de coloms mitjançant la captura amb gàbies, la regidoria de Medi Ambient de Solsona opta ara per l’ús d’un fàrmac anticonceptiu, un sistema innovador que frena les plagues progressivament, de forma més eficaç i ètica, sense necessitat de sacrificar les aus. La nova campanya començarà passat Setmana Santa i durarà vuit mesos. 

Aquesta metodologia consistirà en el subministrament d’Ovistop, un blat de moro recobert amb una substància anomenada nicarbazina, que inhibeix la capacitat reproductora dels coloms i que es distribueix a través de dispensadors automàtics. Se’n col·locarà un a la catedral i un altre a l’edifici de l’Escola Arrels I, dos punts separats del nucli antic, on es concentren les principals colònies d’aquests ocells. 

Aquest pinso esterilitzador no és tòxic ni per als animals ni per a les persones. A més, cura la coccidiosi, una malaltia que causa diarrees i altres problemes de salut als coloms. Per ser eficaç cal que cada colom ingereixi 8 grams al dia d’aquest pinso durant cinc dies a la setmana i de sis a set mesos l’any. A diferència de les captures, Ovistop provoca una davallada continuada i estable de la població. Quan es capturen les aus, es deixa un buit ecològic que és ocupat ràpidament, ja que els exemplars restants tenen a l’abast més recursos i es reprodueixen en millors condicions. 

Eficàcia provada 

Es calcula que a partir del quart any la població de coloms es redueix fins al 80 per cent respecte la inicial. Cardona i Molins de Rei van ser l’any passat els primers municipis de Catalunya i l’Estat a implementar aquest innovador sistema amb resultats que han superat les expectatives inicials. A Cardona el descens ha superat el 60 per cent i a Molins de Rei, el 40 per cent. 

Ovistop és un producte subministrat per l’empresa anoienca Ambiens a través de la seva branca Bioacústic. El preu per a l’Ajuntament solsoní serà de 4.168 euros. La regidora de Medi Ambient, Judit Cardona, explica que el programa s’implantarà en una fase de proves i, en cas que a Solsona no funcionés tal com s’espera a causa de la tipologia dispersa de la població de coloms, es tornaria al mètode de les gàbies. 

La població de coloms d’una ciutat està formada per tres grups: els dominants, amb accés als millors recursos i que es reprodueixen regularment al llarg de tota la temporada; els subdominants, que només es reprodueixen ocasionalment, i els juvenils, que són el major gruix de la població i difícilment sobreviuen al primer any. Aquest programa de control de la natalitat se centra a aturar la reproducció de les parelles dominants, amb la qual cosa s’aconsegueix que desaparegui de cop el tercer grup i part del segon. D’aquí l’eficàcia del producte durant el primer any de tractament.




2.045 exemplars capturats en dos anys 

El control regulat de plagues de coloms mitjançant gàbies a Solsona va iniciar-se el 2012. El primer any se’n van arribar a capturar 1.123, per sobre dels 1.100 que l’Ajuntament s’havia fixat com a objectiu. Es va fer amb la instal·lació de gàbies automàtiques en nou punts del nucli urbà, majoritàriament dins el nucli antic. La campanya iniciada el juny de l’any passat i finalitzada a principi de febrer va assolir una xifra similar, amb un total de 1.022 exemplars capturats. Els indrets amb més activitat van ser a l’Escola Arrels I, amb 274 coloms en l’última campanya, l’edifici Tauro de l’avinguda del Pont, amb 268, i la catedral, amb 223. Tal com s’ha fet en ocasions anteriors, des de la regidoria de Medi Ambient es continua demanant la col·laboració dels propietaris d’immobles deshabitats del municipi, especialment del nucli antic, perquè tanquin les obertures i evitin facilitar la nidificació de les aus. 

Imatge extreta de http://www.pedresdegirona.com/colom.htm

Notícia extreta de http://www.ajsolsona.cat/ca/noticies/solsona-opta-per-controlar-les-plagues-de-coloms-mitjancant-un-farmac-anticonceptiu

Comentaris