'DESFOLCA'T DE CALAF. 22 anys de música popular i tradicional' (I): genealogia del Festival.




Núria Planell, COMTCASE
revista 'Caramella'

Aquest article està dedicat al Joanet de les Colònies, l'impulsor de la primera edició del Festival de Música Tradicional de Calaf, que va morir el passat 30 de juliol de 2013. Tal i com es tuitejava el mateix dia de la seva mort "segurament no li podrem mai agrair tot el que va fer per la música d'arrel i l'Alta Segarra".


Genealogia del festival

Les persones que a dia d'avui estem al capdavant del Desfolca't no sabem amb exactitud com va començar aquest festival que ja porta 22 edicions a l'esquena. Tot i això, els relats dels més veterans ens permeten esbossar una petita història sobre com va anar la cosa.

Deuria ser un últim dissabte de juliol de finals dels anys vuitanta del segle XX quan en Joanet de les Colònies, gran amant de la música, va agafar el cotxe i va empendre camí cap a Arsèguel per conèixer de primera mà la Trobada d'Acordionistes del Pirineu, de la que tant havia sentit a parlar. Aquesta trobada, que ja feia una desena d'anys que havia arrencat, s'anava consolidant com el festival de música tradicional més important de Catalunya i una de les trobades d'acordió diatònic més reconegudes d'Europa.

No sabem exactament què va veure ni què li van donar a en Joanet aquell cap de setmana a Arsèguel però la qüestió és que va tornar a Calaf tan il·lusionat i exaltat que va començar a difondre entre els seus que "allò era l'hòstia amb patinet!".

Ens l'imaginem agafant per banda a tres o quatre calafins entusiastes d'aquests que ja estan en mil tinglados i que tenen el vici de no saber dir mai que no, i cantar-los les lloances d'aquell festival fins aconseguir engrescar-los perquè es plantegessin seriosament l'organització d'un esdeveniment similar a Calaf.

Diuen de l'eixelebrat que és aquell qui experimenta intensament un sentiment, una passió. Doncs podríem dir que és gràcies a aquests militants grillats i voluntariosos que a dia d'avui portem una pila d'anys de festival. Perquè no ho són només els qui ho van iniciar en el seu moment sinó totes les persones, i ja en són unes quantes, que han trepitjat l'organització d'aquest tinglado. Certament, si no fos per aquests individus apassionats no s'haurien ni se seguirien realitzant la major part de les iniciatives populars d'aquest país. Sense ells viuríem una realitat molt més descafeïnada i avorrida. Així que, des del Desfolca't felicitem i encoratgem tots els eixelebrats d'aquest país perquè continuïn treballant amb intensitat i il·lusió per la música i la cultura!

D'aleshores ençà ja són 22 edicions. La 1a Trobada Internacional d'Acordionistes i Música Popular de Calaf es va celebrar el 27 de juny de 1992 i consistia en una mostra d'una trentena d'acordionistes que actuaven a partir de les 9 del vespre a la plaça Gran. Aquestes primeres edicions, més aviat austeres i focalitzades en l'acordió diatònic, presentades sota el nom de Trobades de Música Tradicional, evolucionarien cap a noves propostes menys centrades en l'acordió però que mantindrien una clara aposta per la música d'arrel. Del mot "Trobada" passaríem al de "Festival" (1998). I no seria fins l'any 2009, en el marc de la 18a edició, que el festival seria rebatejat amb el nom de "Desfolca't" per tal de dotar-lo d'un apel·latiu més singular.

Al llarg d'aquestes 22 edicions hi ha hagut canvis i una inevitable evolució no només en el contingut i format del festival, sinó en el grup humà encarregat de tirar-lo endavant. Han passat moltes persones per l'organització, hi ha hagut diversos relleus en l'entitat, i s'ha rebut el suport i la col·laboració de gran nombre d'empreses i establiments locals. També les institucions públiques (Ajuntament, Generalitat i Diputació) han jugat un paper cabdal perquè aquest festival fos possible econòmicament fins a dia d'avui. I és gràcies a la constància i col·laboració de tots aquests agents que aquest esdeveniment cultural no tan sols s'ha pogut mantenir sinó que ha passat a ser una cita de referència en el calendari de festivals català.

El festival ha donat cabuda a gran nombre de propostes musicals d'arreu dels Països Catalans: Ansamora, Xarop de Canya, la Coixinera, Marsupialis, Carles Belda i el conjunt Badabadoc, Naia, El Pont d'Arcalís, Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, la Font de la Carota, Tazzuf, Pep Gimeno Botifarra, Crescendo, Tomeu Moll Pinso i Xisco Armengual, Pomada, entre molts d'altres.

També ha portat fins a Calaf importants grups de l'escena folk europea: Carlos Nuñez, la Bella Image, Tapia eta Leturia, Kepa Junkera, Oysterband, Teixedor, Bratsch, LAU, La Fabrique, Zure, Kila, Shooglenifty, Klezmofobia, Orchestre International Du Vetex, Antonio Rivas Trio, Baeturia, Lou Dalfin o Ars Nova Napoli.


COMTCASE
Comissió Organitzadora de Música Tradicional de Calaf i l'Alta Segarra
www.desfolcat.cat / @desfolcat


Article extret de la revista 'Caramella', núm. 30, gener-juny 2014

Imatge extreta de http://www.desfolcat.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=2

Comentaris