dimecres, 21 de desembre de 2016

'ELS #PASTORETS' ('Moments', @TVE_Catalunya, 22 des 2013)
A Catalunya, aquestes dates no serien tan entranyables sense els "Pastorets", les representacions teatrals que combinen el naixement de Jesús, la lluita del bé i del mal entre àngels i dimonis, i diverses històries i diàlegs entre pastors que rememoren el primer Nadal. Aquests espectacles, estructurats en diferents parts, són un gènere teatral popular que per arrelament, tradició i capacitat de convocatòria es considera un clàssic entre les manifestacions dramàtiques autòctones. 

L'origen dels "Pastorets" es remunta a les representacions escèniques medievals de tema nadalenc medievals que s'escenificaven a l'interior de les esglésies. Els primers texts daten del segle XV però no és fins a finals del XIX i principis del XX que les representacions agafen embranzida, sobretot amb la posada en escena del text de Federic Soler "Pitarra", "El bressol de Jesús o En Garrofa i en Pallanga". Des d'aleshores han sigut nombrosos els autors que han escrit la seva pròpia versió dels "Pastorets" com també són nombrosos els pobles i ciutats que els representen. Cal destacar, tant per la qualitat literària com per la resolució dramatúrgica, "L'Estel de Natzaret" de Ramon Pàmies tot i que la versió més representada al país són "Els Pastorets o L'Adveniment de l'Infant Jesús" de Josep M. Folch i Torres. Altres versions que cal esmentar són el quadre "Borrego i Carquinyoli" de Lluís Millà i "La Flor de Nadal", de Francesc d'Assís Picas.L'equip del programa ha entrevistat a Josep M. de Ramon, president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, i lligat ell mateix als "Pastorets" de la Sala Cabanyes de Mataró. De Ramon ens ha explicat que la vigència i l'atractiu dels "Pastorets" com a espectacle per a totes les edats es deriven de la capacitat dels autors del gènere de mantenir la frescor i la ingenuïtat de la història original, del fet de convertir-se en un punt de trobada de les diverses generacions i de les diverses procedències que conformen la nostra societat, i per la seva capacitat de transformació i renovació constants. 

"Els Pastorets" és un reportatge de Margaret Rius realitzat per Arantxa Tormo. "Moments", el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz, realitzat per Jordi Renú i produït per Isabel Blesa.


Informació extreta de http://www.rtve.es/alacarta/videos/moments/moments-20131222-1015/2257430/